A Dömötör-díjat május végén adják át Szegeden
Dátum: 2007. január 20., szombat, 11:54
A Dömötör-díjat, a szegedi színházi szakma elismerését immár kilencedik alkalommal adják át. Az idei gálát május 26-án rendezik meg - közölték a szervezők a csongrádi megyeszékhelyen.

A civil kezdeményezésre 1999-ben létrejött díj az elmúlt év nyarán be került Szeged városának hivatalos kitüntetései közé, ugyanakkor továbbra is megõrzi hagyományos jellegét - mondta Elekes Zoltán, az elismerést gondozó Pálma Reklámstúdió vezetõje a díjjal kapcsolatos, az önkormányzat, a Szegedi Nemzeti Színház és a stúdió között létrejött megállapodás aláírását követõen.

Az egyezmény alapján az önkormányzat támogatja a díjátadást, a színház pedig helyet ad a gálamûsornak.

A díj tizenkét kategóriája és az életmûdíj a teljes szegedi színházi életet lefedi. Tíz kategóriában a nézõk szavazatai alapján dõl el, ki veheti át az elismerést. Az évad művésze és a legjobb háttérmunkás címet a szegedi társulat tagjai, dolgozói adományozzák titkos szavazással, az életműdíjat pedig a kuratórium ítéli oda - közölte a szervezõ.

A jelöltek névsora az évad utolsó színházi bemutatóját követõen, várhatóan április végén válik nyilvánossá.

Az idén megújult a díj, amelynek megtervezésére a kuratórium pályázatot írt ki. Három szegedi művész összesen hat tervet készített, ezek közül Bánvölgyi László szobrászművész Szent Demetert ábrázoló alkotását választották ki a kuratórium tagjai. A márványtalapzaton álló, bronzból készült alkotás a 303-ban elhunyt vértanút ábrázolja, jobb kezében lándzsával, baljában a róla elnevezett toronnyal, Szeged legrégebbi műemlékével.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
 
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
Aforizmák
„ Jó ember vagyok, nem haragszom arra, akit megbántottam."
Ignotus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ