Arcus Nemzetiségi Színházi Találkozó
Dátum: 2007. január 22., hétfő, 20:52
Tizenegy magyarországi nemzetiség tizenöt színházi műhelyének produkcióit láthatja a közönség február 2. és 9. között a Thália Színházban és a Budapest Bábszínházban - közölték az Arcus Nemzetiségi Színházi Találkozó szervezői hétfői sajtótájékoztatójukon, Budapesten.

A fesztivál idén új arculatot kapott, a neve kiegészült a szivárványt jelentõ latin arcus szóval, utalásként a sokszínűség harmóniájára és szépségére - jegyezte meg Frigyesi András, a rendezvénysorozat programigazgatója.

Hozzátette: a seregszemle történetében elõször az elõadásokat szakmai zsűri is értékeli és díjazza az idén. A zsűri tagja lesz Bába Krisztina, a Színház- és Filmművészeti Egyetem fõtitkára, Meczner János, a Budapest Bábszínház igazgatója és Lakos Anna, a Nemzetközi Színházi Intézet elnöke.

Frigyesi András kiemelte: a találkozó legnagyobb értéke, hogy évrõl évre bemutatkozási lehetõséget ad a fellépõ csoportoknak. Ezzel elõsegíti a nemzetiségi színjátszás fejlõdését és azt, hogy az a magyarországi színházi élet szerves részévé váljon.

A seregszemlét a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány (MNEKK) a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatallal együttmûködve ötödik alkalommal rendezi meg. A fõvédnökséget az idén Szili Katalin, az Országgyûlés elnöke vállalta - mondta Lásztity Péró.

A MNEKK Színházi Bizottságának tagja kiemelte: az elõadások közül hármat magyar nyelven is játszanak, a többinél magyar szinkrontolmácsolást biztosítanak vagy szinopszist adnak a nézõknek.

A legtöbb produkcióban a magyar és az anyaországi szakma is részt vesz, így a találkozó hidat képez a különbözõ európai színházi kultúrák és a magyarországi színházművészet között - hangsúlyozta Lásztity Péró.

A találkozó nyitóestéjén a Budapesti Német Színház elõadása, Hugo von Hofmannstahl Akárki című darabja látható Frigyesi András rendezésében. A fesztivált a Malko Teatro Bolgár rege című elõadása zárja.

A nyolc nap alatt a német és a bolgár mellett roma, szlovén, szlovák, szerb, ukrán, román, horvát, lengyel, és görög nemzetiségi színházak elõadásait láthatja a közönség.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
 
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
Aforizmák
„ Akit szeretünk, azt egészen boldoggá, vagy ha ez nem lehetséges, egészen boldogtalanná akarjuk tenni."
La Bruyére
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ