Nagy Britmánia
Dátum: 2005. december 8., csütörtök, 10:41
Decemberben is folytatódik a Nagy Britmánia – ezúttal színházi programokkal: december 8-tól a világhírű DV8 táncprodukcióját láthatják az érdeklődők a Trafóban, karácsony előtt pedig eredeti brit humorral szolgálnak a Merlin Színházban. Januárra két igazi csemegét kínálnak nekünk: Nigel Charnok a táncot ötvözi a humorral, Akram Khan pedig a keleti és nyugati mozgáskultúrát társítja előadásában. Karácsony előtt nyílik meg „A szív képei” című nagyszabású kiállítás a Jövő Házában. Az alábbiakban részletesebben is tájékozódhatnak a British Council programjairól.
                                      DV8 – Just for show
                    
                    
December 8–10., 20 óra  l  Trafó

         

Forradalmárokban és újítókban a britek sohasem szűkölködtek VIII. Henriktől Johnny Rottenig. Az 1986 óta létező
DV8 alapítása óta ezen felforgatók sorába állt be a maga szakterületén, a mozgásszínházban.

A társulatot vezető Lloyd Newson a kezdetektől szándékosan szembe ment mindennel, amit modern vagy kortárs táncnak szokás nevezni, és kitartása mára meg is hozta a gyümölcsét: valósággal forradalmasította a színpadi mozgásművészetet. A DV8 minden egyes előadásában harcol a mozgásművészet üres technikai bravúrjai ellen, és igyekszik olyan emberi kapcsolatokat és társadalmi kapcsolatokat feszegetni, amilyeneket előttük nem volt szokás.

2005-ös produkciójuk, a Budapestre is elhozott Just for Show is ilyen darab, amely elsősorban a modern ember gyarlóságát járja körbe. Miért fontosabb ma szépnek lenni, mint jónak? A felszíni szépség miért takar mindig valami mocskot? Miért kénytelen ma minden ember hazug szerepeket játszani ahhoz, hogy sikeres lehessen? A Just for Show szédületes koreográfiája és színpadi jelenléte mellett ezeket a kérdéseket is felteszi, szigorúan csak az emberi test mozdulatait használva.

Jegyek a Trafóban kaphatók.
1094 Budapest, Liliom u. 41.
T: 06-1-456-2040

         Merlin Nemzetközi Színház
               December 15-19.

                  Peepolykus – All all in the teemingA
Peepolykus (kiejtve: people-like-us) különleges humorán az elmúlt kilenc évben négy kontinens több mint 100 városában röhögte magát könnyesre a közönség.

A társulat rangos színházi díjakat nyert el. Az együttes stílusa és fő profilja a vidító, de ugyanakkor rendhagyó bohózatok sorozata, amelyekben ötvöződnak a meglepetésszerű vizuális elemek az abszurditással és a képtelenségekkel.

Jegyek a Merlin Színházban kaphatók.
1054 Budapest, Gerlóczy u. 4.
T:  06-1-317-9338

 
 
                                           Akram Khan

                           Trafó, 2006 Január 5-7.

          

Ahogy korábban Amerika, úgy képes ma Nagy-Britannia összefogni, és a legjobbat kihozni a világ legtávolabbi pontjairól érkező, teljesen különböző kulturális háttérrel rendelkező művészeket. A bangladesi származású
Akram Khan és ezernemzetiségű munkatársai tökéletesen példázzák ezt a sokszínűséget.

A modern táncművészet egyik legtehetségesebb fiataljának tartott Khan egész karrierje a keleti és nyugati mozgáskultúrák házasításáról szól.

A táncművészetet Angliában tanuló Khan fiatalkora óta elkötelezettje az egyik klasszikus indiai táncstílusnak, a hindu és muszlim hatásokat egyaránt mutató kathaknak, amelyet szinte minden előadásába bele is épít.

Ennek segítségével sikerült olyan egyedülálló nyelvezetet létrehoznia, amely bár elsőre egzotikusnak hat, valójában egyszerűen érthető – a magyar közönség számára is.

Jegyek a Trafóban kaphatók.
1094 Budapest, Liliom u. 41.
T: 06-1-456-2040                               Nigel Charnock

                            Január 25. Trafó

         


A brit humorhoz egészen egyszerűen semmi sem hasonlítható. A Monty Python abszurdja vagy Mr. Bean botladozása hiába vált a világon mindenütt ismertté és elismertté, ma is annyira brit, mint az ötórai tea és a Big Ben.

Annak ellenére, hogy Nigel Charnock tanult szakmája a táncművészet, nincs miért szégyenkeznie a nagy brit humoristák előtt. Kritikusok egybehangzó véleménye szerint Charnock előadásain szem nem marad szárazon.

A világhíres – és a Nagy Britmánia kötelékében Budapesten szintén fellépő – DV8 Physical Theatre alapító tagjaként induló Nigel Charnock fellépésein szinte mindig kizárólag szólóban táncol.

A brit táncművészet kereteit mindig is túl szűknek találó Charnock a világ számos társulatával dolgozott együtt, és olyan munkákat is elvállalt, mint a Pet Shop Boys turnéinak koreografálása. Budapesti fellépése is nagyon britnek, nagyon egyedinek és nagyon humorosnak ígérkezik.                                     A szív képei

December 16-tól  l  Jövő Háza, Millenáris -
Ünnepélyes megnyitó: december 16-án 14 órakor.


         

Milyen a britek szíve? Kék, piros és fehér, mint a Union Jack lobogó? Burberry-mintás gumicsizmát hord? Mallorcára megy nyaralni, és buli helyett inkább tör és zúz? Punk? Liverpool-drukker vagy inkább Chelsea?

A Nagy Britmánia részeként a Millenárisban nyíló Szív képei kiállítás egy éven át éppen ezekre a kérdésekre keresi a választ.

A kiállítás során, amely a szív különféle ábrázolását mutatja be, létfontosságú szervünk számtalan titkára fény derül. A szív nem csupán egy hatékony funkcionális gépezet, ami életet pumpál szervezetünkbe, hanem a szépség jelképe is évszázadok óta.

A kiállítás fókuszában a tudomány, az oktatás, a kultúra és a szórakoztatás együttese áll, és célja, hogy a szívet különböző aspektusokból ismertesse meg a nagyközönséggel. A kiállítás sokszínűségét számos, szintén a Millenárisban megrendezésre kerülő, és egytől egyig a szívvel foglalkozó program gazdagítja majd.

A kiállítás egy tudományos eseménysorozat kiteljesedése, melynek keretében korábban egy írásverseny és egy tudományos konferencia került megrendezésre.

A kiállítási installációk a Medence Csoport tervei alapján készülnek.

 
 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
 
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
Aforizmák
„ A történész: visszafelé tekintő próféta."
August Wilhelm von Schlegel
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ