A verejték luxusa
Dátum: 2007. március 25., vasárnap, 11:43
A színházi világnap alkalmából március 27-én, kedden változatos programokkal várják a közönséget a budapesti teátrumok; az előadások előtt hagyományosan felolvassák az ünnep üzenetét.

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.

Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet, tágabb értelemben a kultúra fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását.

A színházi világnap ez évi, nemzetközi üzenetét Sejk Szultán bin Muhammad al-Kászimi, az Egyesült Arab Emírségek Szövetségi Nemzeti Tanácsának tagja fogalmazta meg, aki kultúrapártoló és szerzői tevékenységéről is ismert.

A magyarországi színházakban azonban az idén azt a köszöntőt olvassák fel, amelyet a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központjának felkérésére Parti Nagy Lajos költő írt. A magyar központot, mint közleményében írta, az a szándék vezérelte, hogy az ez évi üzenet itt és most, színháziakhoz és nézőkhöz egyaránt szóljon.

Lakos Anna, a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központjának elnöke a napokban elmondta: kivételes, de nem az első alkalom, hogy Magyarországon magyar művészt kértek fel a köszöntő megírására. Hozzátette, hogy a nemzetközi üzenet a háború és a színház viszonyát taglalja, amely ma Magyarországon nem aktuális.

Parti Nagy Lajos köszöntőjében arról ír, hogy a színházat a személyesség, az egyszeriség minősége, varázsereje tartja meg, s teszi nélkülözhetetlenné. „Épületeket be lehet zárni, előadásokat szét lehet heccpolitizálni, de a színházat, mint néző és színész áhítatos performance-át nem lehet megszüntetni" - fogalmaz A verejték luxusa című üzenetében.

A MASZK színészegyesület a színházi világnapon jótékony célú gálaestet rendez Színház az egész? címmel a Madách Színházban, többek között Psota Irén, Börcsök Enikő, Haumann Péter, Mácsai Pál közreműködésével. A program része a Gobbi Hilda-, Soós Imre-, Vámos László-, Mensáros László- és Hevesi Sándor-díjak átadása is.

Az Új Színházban kedden nyílt napot tartanak. Az érdeklődők betekinthetnek a kulisszák mögé, és láthatják a Veszedelmes viszonyok című francia darab próbáját. A művet áprilisban mutatja be a teátrum. Az előadást Kiss Csaba rendezi, a két főszerepet Györgyi Anna és Seress Zoltán játssza. Este a Phaedra című darab előadása után közönségtalálkozót tartanak.

A Bárka Színházban kedd délelőtt Szervusztok Pajtikák, avagy Vitéz László és a többiek címmel Kemény Henrik bábelőadása látható, délután a színház stúdiósai adják elő Mágnás Miska című produkciójukat. Ezután kulisszajárást tartanak: a színfalak mögötti életet a színészek kalauzolásával ismerhetik meg a nézők, akik az esti előadás próbáját is megleshetik. A közönség este az Empedoklész című produkciót láthatja. Az est zárásaként Alföldi Róbert igazgató a jövő évadra szóló szabadbérleteket sorsol ki a nézők között.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kerekasztal-beszélgetést rendez kedden Bécsy Tamás esztéta, irodalom- és drámatörténész emlékére, az Örkény István Színházban pedig a Magyar Színházi Portál átalakulásáról lesz szó.

A világnapon az Örkény színházban a Szibéria Transz (Murlin Murlo) című darabot adják elő, a Vígszínház a Cseresznyéskertet játssza, a Pesti Színház pedig Heinrich von Kleist Amphitryon című darabját, amelynek 25-én, vasárnap lesz a bemutatója.

A Radnóti Színház a Jane Eyre című darabot adja elő, a Thália Színház Új Stúdiójában pedig Dürrenmatt Play Strindberg című műve látható. A Budapesti Operettszínházban a Menyasszonytánc, a Magyar Színházban a My fair lady és A csütörtöki hölgyek szerepel a műsoron.

A Magyar Televízióban kedd este Máté Gábor színművész olvassa fel a színházi világnap üzenetét. Ezt követően az m2 képernyőjén A Talizmán című zenés komédiát közvetítik a Katona József Színházból, Máté Gábor rendezésében.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
 
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
Aforizmák
„Minden állítás tagadás is egyben."
Benedictus De Spinoza
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ