Két hét múlva Pécsi Országos Színházi Találkozó
Dátum: 2007. május 31., csütörtök, 13:44
Két hét múlva kezdődik a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT), a magyar színházi élet legnagyobb és legrangosabb rendezvényének finanszírozása azonban még most is bizonytalan - hangzott el az eseményt beharangozó csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Jordán Tamás a POSZT Kht. ügyvezető igazgatója megjegyezte: bár az előkészítő munkát a pénzügyi bizonytalanság és a nyugtalanság jellemezte, a nehézségek ellenére igyekeztek egy olyan programot összeállítani, amely méltó folytatását adja az eddigi hat rendezvénynek.

A június 7. és 16. között, immár hetedik alkalommal megrendezendő POSZT 14 darabot felvonultató versenyprogramját mintegy 200 úgynevezett off-program, több koncert, kiállítás, közönségtalálkozó, felolvasó színház és táncprogram színesíti.

A fesztivál visszatérő eseményei között említette Jordán Tamás a kortárs magyar drámákat bemutató Nyílt Fórumot, az Alexandra-könyvhetet, a szakmai beszélgetéseket, a Jelenkor estjét, a festőversenyt és a kétdimenziós színház sorozatot, amelyben színpadi előadások felvételeit vetítik.

Hozzátette: ismét lesz díszvendége a POSZT-nak, az idén 80 éves Máthé Erzsi személyében, június 12-én és 13-án pedig zártkörű szakmai beszélgetéseket rendeznek a színházi törvény előkészítéséről, valamint a szakma problémáiról.

Az újdonságok közül kiemelte a vajdasági napot, amelyen két vajdasági színházi műhely mutatkozik be és azt, hogy az Ifi Géniusz az Aulában című programban - amelyben 16 művészeti iskola vesz részt - az idén Magyarországon tanuló német, francia, osztrák és mexikói fiatalok is szerepelnek.

Szólt arról, hogy szakmai találkozót rendeznek Egy legenda nyomában címmel, az idén 50 éves Egyetemi Színpadról. A különlegességek sorában Bálint András Radnóti-estjét és Pogány Judit Pedig én jó anya voltam című előadását emelte ki Jordán Tamás.

A fesztivál finanszírozási problémái kapcsán Simon István, a POSZT Kht. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: nehéz úgy dolgozni, hogy május 24-én még nem lehet tudni, mennyi pénzből gazdálkodhat a fesztivál.

Elmondta, hogy egy hallgatólagos megállapodás alapján a kulturális minisztérium a kezdetektől ugyanakkora összeggel támogatta a fesztivált, mint amekkora összeggel Pécs önkormányzata. Tavaly azonban az állami támogatás már kevesebb volt, és az idén Pécs 70 millió forintja mellé várhatóan kevesebb mint 50 millió forintot kapnak összesen a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA).

Simon István hozzátette: az NKA színházi kollégiuma 7 millió forintot már megszavazott a POSZT-nak, és várhatóan további 40 millió forintra számíthatnak pályázati úton az alaptól.

Ezenkívül 9 millió forint szponzori támogatással, valamint a - tavaly 16 millió forintot jelentő - saját bevételeikkel számolhatnak. Mint mondta, ígéretet kaptak az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program szponzori keretéből is 5 millió forint támogatásra.

Ha ezt megkapják, akkor is a tavalyi összegnél 15 millió forinttal kevesebb pénz lesz a fesztiválra, amelyen így több együttes is ingyen lép fel - mutatott rá Simon István.

Tasnádi Péter, Pécs polgármestere kiemelte, hogy több pécsi céggel is tárgyalnak a hiányzó forrás előteremtéséről. Mint mondta, bízik abban, hogy a város legjelentősebb rendezvénye 2010-re nemzetközivé bővülhet.

Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkára a sajtótájékoztatón bejelentette: a jövő évben Kukorelly Endre költő válogatja ki a versenyprogramba meghívott előadásokat.

Az idei POSZT versenyprogramjában szereplő 14 előadást Dömölky János filmrendező választotta ki több mint 120 darab közül.

 


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
 
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
Aforizmák
„ Másként illatozik a széna a szerelmeseknek, és másként a lónak."
Stanislaw Jerzy Lec
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ