Tony idei favoritjai
Dátum: 2007. június 11., hétfő, 8:28
A Tavaszi ébredés (Spring Awakening) című, rock-musical és Sir Tom Stoppard 19. századi orosz értelmiségiekről szóló darabja, az Utópia partvidéke (The Coast of Utopia) aratott a hétfőre virradóra New Yorkban megrendezett Tony-gálán.

A legrangosabb amerikai színházi díjból a Tavaszi ébredés nyolcat, míg Stoppard műve hetet söpört be. Ezzel csúcsjavítás is történt: az eddigi rekordot Arthur Miller Az ügynök halála tartotta 1949 óta, ezt csak tavaly sikerült Alan Bennettnek beállítania a Történelmi fiúkkal (History Boys).

A csehszlovákiai születésű brit szerzőnek, Sir Tom Stoppardnak ez a negyedik Tony-díja. Először a Magyarországon is többször bemutatott Hamlet-parafrázissal, a Rosencrantz és Guilderstern halottért tüntették ki 1968-ban, majd 1976-ban a Transzvesztiták, 1984-ben pedig A valóságos dolog (The Real Thing) ért számára Tony-díjat. A Tavaszi ébredés, amelynek főszereplői szexualitásukat felfedező lázadó kamaszok, a maguk ellenőrizhetetlen érzelmeikkel és szenvedélyeikkel, Frank Wedekind 1891-ben született, a maga korában botrány kiváltó darabja nyomán írta Duncan Sheik zeneszerző Steven Sater librettójára.

A két sikerdarab kapta meg természetesen a legjobb musical, illetve a legjobb színdarab díját. A kortárs történelem iránti érdeklődést mutatja, hogy Frank Langella kapta a legjobb drámai színész díját a Frost/Nixon előadásában nyújtott alakításáért, amelyben ő személyesítette meg a Watergate-botrányba belebukott amerikai elnököt. Neki ez volt a harmadik Tony-ja, kétszer legjobb mellékszereplőként vehette át az elismerést. A legjobb női főszereplő díját váratlanul Julie White érdemelte ki egy sztárügynök megformálásáért A kiskutya ugatott (The Little Dog Laughed) című darabban, megelőzve olyan hírességeket, mint Vanessa Redgrave és Angela Lansbury. Ugyancsak nagy meglepetést okozott, hogy a legjobb felújítás díját B.C. Sheriff 1928-as, első világháborús drámája, Az utazás vége (Journey's End) kapta meg, néhány órával azután, hogy a kiváló kritikák ellenére érdeklődés hiányában levették a műsorról egy New York-i színházban.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
 
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
Aforizmák
„Minden vegetáriánus megváltozik, ha örököl egy szalámigyárat."
Moldova György
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ