Véget ért a Pécsi Országos Színházi Találkozó
Dátum: 2007. június 17., vasárnap, 12:39
Három fővárosi teátrum az elismerések majdnem háromnegyedét söpörte be a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) rendezvényeit záró szombati díjkiosztón a baranyai megyeszékhelyen.

A zsűrik értékelése alapján a budapesti Örkény Színház Tasnádi István: Finito című darabjával a legjobb előadás, női főszereplő (Für Anikó), férfi epizódszereplő (Debreczeny Csaba) és jelmez (Izsák Lili) díját vihette haza.

A budapesti Katona József Színház Zsámbéki Gábor - Carlo Goldoni: A karnevál utolsó éjszakája című előadásáért a legjobb rendezés, díszlet (Khell Csörsz) díját kapta, továbbá ebben a darabban volt a legjobb női alakítás (Jordán Adél), a legnagyobb művészi teljesítmény (Máthé Erzsi) és itt játszott a legjobb női epizódszereplő (Fullajtár Andrea) is.

A budapesti Pesti Színház Vintenberg-Rukov-Hansen: Az ünnep című előadásában lépett színpadra a legjobb férfi főszereplő (Kamarás Iván), valamint a legjobb 30 év alatti színésznő (Danis Lídia).

Az egri Gárdonyi Géza Színház Martin McDonagh: A párnaember című produkciójában láthatta a közönség a legjobb férfi alakítást (Mészáros Máté) és a legjobb 30 év alatti színészt (Schruff Milán).

Ugyancsak két díjat kapott a Kolozsvári Állami Magyar Színház Visky András: Hosszú péntek - rendezte Tompa Gábor című drámájával. A társulat közönségdíjat, Visky András pedig a szakmai zsűri különdíját vehette át szerzői-dramaturgiai munkájáért.

A legjobb társulatnak járó kitüntetés a kaposvári Csiky Gergely Színházé lett, amely Mohácsi István - Mohácsi János - Kovács Márton: 56 06 /őrült lélek vert hadak című alkotását vitte színre Mohácsi János rendezésében.

A magyar színházi világ legnagyobb eseményének 14 versenyelőadását Dömölky János filmrendező választotta ki a magyar nyelvterületen általa szemlézett 120 darab közül.

A tíznapos fesztivált emellett kétszáz úgynevezett off-program, azaz koncertek, kiállítások, közönségtalálkozók, felolvasó estek és táncprogramok színesítették.

Spilák Klára, a rendezvény sajtószóvivője a fesztivált értékelő nyilatkozatában azt mondta: „rendkívül fontos találkozót zárunk, amely ugyanakkor minden eddiginél jobban megosztotta a szakmát és a nézőközönséget".

Utalt rá: Hiller István kulturális miniszter az idei POSZT-on jelentette be, hogy a fesztiválnak a következő években garantált költségvetése lesz, és ez volt az a találkozó, ahol a résztvevők nyílt levélben tiltakoztak a szolnoki Szigligeti Színház új igazgatójának megválasztása ellen, mert úgy vélték, minden szakmai szempontot mellőző döntés született.

Hozzátette, a versenyelőadások tekintetében idén volt a legszubjektívebb a válogatás. A darabok egy része komoly szakmai kritikákat kapott, nem igazán szolgálták ki a közönség igényeit, ezért sokan egyszerűen felálltak és otthagyták az előadásokat.

A jegyek nagy része már a május eleji pénztárnyitást követő néhány napban elkelt, így a legtöbb előadást telt ház előtt kezdték el játszani, s a pécsi szállodák, éttermek is megteltek vendégekkel.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a POSZT mintegy ötvenezer látogatót vonz, ebből nyolc és félezren láthatják a versenyprogram előadásait, de a szervezők pontos idei adatokkal csak később szolgálnak.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
 
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
Aforizmák
„A nyelv semmivel sem inkább kulturális találmány, mint mondjuk a függőleges testhelyzet."
Steven Pinker
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ