Shakespeare Fesztivál Gyulán
Dátum: 2007. június 21., csütörtök, 8:27
Az idén nyáron is megrendezik a Shakespeare Fesztivált Gyulán; a várszínház nyári évadjának egyik kiemelt eseményeként megrendezendő seregszemlére július 2. és 15. között várják a közönséget – hangzott el a szabadtéri színház nyári programjait beharangozó szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

A külföldi társulatokat is felvonultató III. Shakespeare Fesztivál első előadását július 3-án tartják: az angliai Oddsocks Productions a Tévedések vígjátékával lép színpadra - emelte ki Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója.

A fesztiválon lesz a premierje a várszínház ás a Szentendrei Teátrum közös Shakespeare-produkciójának. A Lear című előadást, amelyet Szász János filmrendező vitt színpadra, szintén július 3-án láthatja először a közönség Derzsi Jánossal a címszerepben.

Szász János a sajtótájékoztatón elmondta: az általa színre vitt darab „kevésbé intellektuális", de különösen aktuális, hiszen - mint fogalmazott - „napjainkban újra egy új középkor kezd megjelenni". Úgy vélte: a lecsúszásról és a rossz döntések utáni szörnyű végzetről szóló történet nem túl divatos, de erős darab.

Az igazgató szerint számos, nagy sikert aratott előadást is felvonultat az idei seregszemle. A nézők láthatják például a Szentivánéji álom című Shakespeare-darabot a Bárka Színház művészeinek előadásában, Alföldi Róbert rendezésében, valamint a S.Ö.R., vagyis a Shakespeare Összes Rövidítve című előadást is Kálloy Molnár Péter, Kálid Artúr és Gáspár András szereplésével.

New Yorkból érkezik az Aquila Theatre Company, amely a Rómeó és Júliát adja elő. A hattagú társulat produkciójának érdekessége, hogy a nézők az előadás előtt választhatják ki, melyik művész melyik szerepet játssza a darabban - hangsúlyozta Gedeon József.

A várszínház igazgatója kiemelte még a litván Meno Fortas társulatot, amely a tavalyi nagysikerű Hamlet-előadás után most az Othellóval lép színpadra Gyulán.

A fesztivál programjában szerepel szakmai konferencia, filmvetítések, valamint beszélgetések is, ahol többek között Esterházy Péter író mesél Shakespeare-hez való kötődéséről.

Gedeon József a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a Gyulai Várszínház idei nyári évadja jövő héten pénteken a Körös-völgyi sokadalommal veszi kezdetét. A nyolcadik alkalommal megrendezendő, regionális népművészeti fesztiválra három napon át várják az érdeklődőket.

Szintén kiemelt programként beszélt az igazgató a július 16-án tartandó III. Irodalmi Humor Fesztiválról.

Hozzátette: a hat hét alatt összesen 67 programot felvonultató 44. évadban négy új bemutatóval várják a közönséget. A Lear mellett Szigligeti Ede Liliomfi című vígjátékának új produkcióját láthatják az érdeklődők Vidnyánszky Attila rendezésében, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház művészeinek közreműködésével. Benedek Miklós rendezésében, Ködfátyolkép címmel neves múlt századi kabarészerzők, többek között Heltai Jenő, Szép Ernő, Móricz Zsigmond és Karinthy Frigyes rövid jeleneteit láthatják a nézők.

Makk Károly pedig az Egy szerelem három éjszakája című zenés játékot viszi színpadra Gyulán.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
 
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
Aforizmák
„A vereség tudomásulvétele a győzelem kezdete."
Bohumil Hrabal
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ