Színházak szemléje Szegeden
Dátum: 2007. június 21., csütörtök, 9:31
Az Alternatív és Független Színházak Szövetsége 2007-ben immár ötödik alkalommal rendezi Szegeden kiemelt rendezvényét: az Alternatív Színházi Szemlét, a 17 éves THEALTER International – Szabad Színházak Nemzetközi Találkozójával közösen: egy helyen, egy időben.
2004 óta már csak előzsűrizett előadások meghívott résztvevői az Alternatív Színházi Szemlének: a fesztivál koncentrálttá vált, igazi tükrévé azon értékeknek, melyeket az alternatív színházi és kortárs táncalkotók hoznak létre az évadban. A Szemle rangját növelik a kiosztható díjak, és a rangos szakemberekből álló zsűri, melynek munkájában idén három elismert író vesz rész.  A zsűri elnöke hagyományainkhoz híven újra Forgách András író, dramaturg lesz, tagjai Kárpáti Péter színműíró, dramaturg és a szegedi Podmaniczky Szilárd író, publicista.

A THEALTER programjainak középpontjában a színházi előadások állnak, amelyeket a SZASZSZ versenyprogramjával és szakmai programjaival bővít. Így a szegedi fesztivál az évek során országosan is ismert és elismert színházi megmozdulás lett, és teljes joggal került be a hazai színházi élet vérkeringésébe.

A SZASZSZ versenyprogramját
az elmúlt egy évben bemutatott alternatív és független színházi, táncszínházi előadások közül Goda Gábor az Artus Társulat vezetője, rendezője válogatta. A SZASZSZ előadások helyszíne a Mars téri U-Pavilon.

A versenyprogramban szereplő előadások:

Július 17., kedd:

Árvai György és a Természetes Vészek Kollektíva: Pre Actio
LA Dance Company – Ladányi Andrea Társulata 1 duo 2 solo (r.: Ivo Dimcsev)

Július 18., szerda:

Andaxínház
: Forte Piano (r.: Zsalakovics Anikó)
TÁP Színház: Keresők (r.: Vajdai Vilmos)

Július 19., csütörtök:

Finita la Commedia
: Woyzeck-koncert (r.: O. Caruso, k.: O. Caruso, Fehér Ferenc)
Réti Anna: Lélek pulóver nélkül

Július 20., péntek:

Don’t EAT Group – Juhász András: Landscape - videóáldozat
Közép-Európa Táncszínház – GK Impersonators: T.E.S.T. (r.-k.: Gergye Krisztián)

Július 21., szombat:

Szentkirályi Színházi Műhely
: A Kilimandzsáró hava
Színház és Filmművészeti Egyetem IV: évfolyam: K. MAMA (r.: Zsótér Sándor, osztályvezető tanárok: Ascher Tamás és Novák Eszter)

Szakmai programok:

BEMUTATKOZIK A VÁLOGATÓ
*** Artus filmek a Grand Café Art Moziban *** A Szemle nyitóelőadása július 16-án: Artus – Goda Gábor Társulat: Sztélé  című előadása, amely 2007-ben X. jubileumi veszprémi TÁNC fesztiválja fődíját nyerte.

FOTÓ-SOK
*** Haris László fotóművész vezette a tavalyi SZASZSZ-on a Leica Fotós Workshopot. Az itt készült művek legkiemelkedőbbjeiből nyílik fotókiállítás a Grand Caféban. A kaposvári egyetemisták képei mellett egy fiatal szegedi fotós, Egri Attila képei is láthatóak lesznek. Büszkék lehetünk rá, hogy az egyik kiállító, Pelczer Dóra fotói az idei sajtófotó kiállítás anyagába is bekerültek.

HŰSÍTŐ *** A nyitott szakmai beszélgetéseket három fiatal kritikus: Miklós Melánia, Sebők Borbála és a szegedi Deme László vezeti. Idén újra a Grand Caféban szervezzük a beszélgetéseket, ahogy már megszokott: kora délutánonként.

Plakátterv: Baráth Ferenc

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
 
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
Aforizmák
„ Az ember nem lehet elég óvatos ellenségeinek megválogatásában."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ