Pénteken kezdődik a 61. Avignoni Fesztivál
Dátum: 2007. július 5., csütörtök, 14:27
Pénteken kezdődik a világ egyik legjelentősebb színházi találkozója, a 61. Avignoni Fesztivál, melynek középpontjába idén a francia ajkú színház került.

Három héten át a Pápák Palotájában és a környékbeli játszóhelyeken harminc előadást - melynek kétharmada ősbemutató - tekinthet meg a színházszerető közönség. Tavaly 134 ezres nézőszámot jegyzett a dél-franciaországi fesztivál, s az 1966 óta párhuzamosan megrendezett „off" fesztiválon fellépő független társulatok akár félmillió látogatóra is számíthatnak.

Az elmúlt három évhez hasonlóan Hortense Archambault és Vincent Baudriller fesztiváligazgatók egy általuk választott „társult művésszel" annak szellemiségében állították össze a fesztivál programját. A választás idén a francia Frédéric Fisbachra esett, aki 2002 óta a Párizs közeli Vitry Studio-théatre nevű színházát igazgatja.

Míg tavaly a vajdasági Nagy József, azt megelőzően pedig a belga Jan Fabre koreográfusok nagyon erős vizuális felfogása határozta meg az avignoni programot, a 41 éves francia színházrendező számára a szöveg áll a munka középpontjában, illetve annak eredeti és kortárs értelmezése.

A fesztivál megnyitójára Fisbach Jean Genet A paravánok című darabját hagyományos japán marionettekkel viszi színre az avignoni színházban. A száz éve született René Char költő előtt az ellenállásban írt Hypnos jegyzetei című művéből készült előadással tiszteleg a rendező és Avignon, a Pápák Palotájának 2300 főt befogadó díszudvarán.

A Pápák Palotájában láthatja még a közönség Valere Novarina L,Acte Inconnu (Az ismeretlen felvonás) című kísérleti munkáját a nyelv jelentéséről, valamint Shakespeare Lear királyát franciául Jean-François Sivadier rendezésében. Különleges estnek ígérkezik ugyanitt a France Culture francia közszolgálati kulturális rádió szervezésében Heiner Müller Kvartett című művének felolvasóeste Sami Frey és Jeanne Moreau közreműködésével.

A korábbi éveknél kevésbé hangsúlyosan, de a tánc idén is helyet kap Avignonban két német koreográfus munkájával. Sasha Waltz Insideout című darabjával érkezik, Raimund Hogue pedig a harminc éve elhunyt Maria Callas operaénekesnőnek állít emléket 36, Avenue Georges Mandel című táncelőadásával.

Az európai színház kortárs nagyságai is jelen lesznek idén Avignonban: a radikálisként számon tartott berlini Volksbühne igazgatója, Frank Castorf rendezésében mutatja be Louis-Ferdinand Céline Észak című darabját, a varsói Teatre Rozmaitosci pedig Tony Kushner Angels in America című darabjából készült öt és fél órás lengyel nyelvű előadásával érkezik, amelyet Krzysztof Warlikowski visz színre.

Ariane Mnouchkine és a Théatre du Soleil tavaly ősszel Párizsban nagy sikerrel bemutatott Ephémeres című jelenetfüzérekből álló nyolcórás előadása is újra látható lesz Avignonban.

Frédéric Fisbach meghívásának köszönhetően egy teljesen új generáció, a negyvenes francia rendezők törnek be Avignonba. A párizsi Théâtre de l'Aquarium fiatal igazgató-rendezője, Julie Brochen számos Franciaországban elismert Csehov-rendezése után Paul Claudel L'Échange (A csere) című darabját mutatja be. Ludovic Lagarde Peter Verhelst flamand írónak Shakeapeare III. Richárd című művéből készült átiratát rendezi meg. Robert Cantarella a művészeti igazgatóval a főszerepben Robert Garnier Hippolyte című darabját mutatja be, Mathieu Bauer pedig John Steinbeck Szerelem csütörtök című művét dolgozza fel.

(MTI-Panoráma - Venczel Katalin, Párizs)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
 
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
Aforizmák
„A legnagyobb dolog a világon: fiatalon meghalni, de lehetőleg minél később."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ