A Magyar Dráma Napja
Dátum: 2007. szeptember 20., csütörtök, 20:14
A Magyar Dráma Napja alkalmából elismeréseket adnak át, felolvasást, beszélgetést, illetve tanácskozást rendeznek pénteken Budapesten és több vidéki helyszínen.

A Magyar Dráma Napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, s új művek születését ösztönözzék.

A Magyar Színházi Társaság, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI), a Színházi Dramaturgok Céhe és az Új Színház közös rendezvénye az OSZMI konferenciatermében kezdődik pénteken 13 órakor: Egressy Zoltán drámaíró közreműködésével rendhagyó irodalomórát tartanak „A mai magyar színházi szöveg egy kortárs drámaíró szemével" címmel.

Ezt követően, 17 órától az Új Színház stúdiójában folytatódik a rendezvény, amelynek keretében díjkiosztót, felolvasást és beszélgetést tartanak. Az esemény vendége lesz többek között Hubay Miklós, Esterházy Péter, Parti Nagy Lajos, Veress Anna, Lackfi János, Kőrösi Zoltán, Erdős Virág és Gazdag Péter.

Itt adják át a Szép Ernő-jutalmat: életműdíjat kap Hubay Miklós drámaíró, a színpadi beszéd megújításáért pedig Parti Nagy Lajos író, drámaíró részesül az elismerésben.

A Színházi Dramaturgok Céhének díját a 2006/2007-es évad legjobb magyar drámájáért Esterházy Péter írónak (Rubens és a nemeuklideszi asszonyok) ítélték, míg a Bálint Lajos-vándorgyűrűt Veress Anna dramaturg, fordító, író kapja.

Az elismerések átadása után a Rivalda című drámaantológiát Morcsányi Géza, a Magvető Kiadó igazgatója mutatja be a közönségnek.

Jelenünk drámái címmel 18 órától válogatást láthatnak a nézők a 2006/2007-es évadban támogatott drámaírók műveiből (Örkény István-ösztöndíj, NKA Színházi Kollégiumának alkotói pályázata). Rövid részletek hangzanak el Kőrösi Zoltán: Árpádfürdő, Lackfi János: Méricskélők, Gazdag Péter: Hacsakúgynem és Erdős Virág: Madarak című művéből. Ezt követően a díjazott művekről, a kortárs magyar drámáról tartanak beszélgetést Forgách András író, Kiss Gabriella színháztörténész, Lőkös Ildikó dramaturg, Radnóti Zsuzsa dramaturg, Tasnádi István író részvételével. Az est házigazdája Nagy András író, az OSZMI igazgatója lesz.

A Szentendrei Új Kulturális Központ a Magyar Dráma Napja alkalmából pénteken 11 órakor adja át az újonnan alapított Teátrum-díjat Budapesten, a Nemzeti Színház előcsarnokában. A díjazottakat a 2007-es Szentendrei Teátrum palettájára tűzött darabok szereplői közül választották.

Ugyanezen az eseményen Kriaszter Attila, a központ igazgatója egy különleges groteszk-abszurd drámaíróversenyt hirdet, és ez alkalommal hozza nyilvánosságra a 2008-ban aranyjubileumát ünneplő, 50. Szentendrei Nyár programsorozatának főbb eseményeit, valamint Szentendre kandidálását a 29. Költők Világkongresszusára.

A Madách Irodalmi Társaság és a Szalézi Kollégium szervezésében pénteken 11 órától tartják a XV. Madách Szimpózium kétnapos ülését. A tanácskozás első napjának programját Csesztvén, a művelődési házban tartják, 15 órakor koszorúzást rendeznek Balassagyarmaton, a Madách-szobornál.

Tatabányán, a Közművelődés Házában szombaton 16 órától tartják az V. Ifjúsági Tehetségkutató Színjátékíró Pályázat döntőjét. Az eseményen a nyertes alkotást, Kovács Dániel Gábor A libikóka című drámáját ismerheti meg a közönség felolvasószínház keretében, Szabados Mihály rendezésében.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
 
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
Aforizmák
„ Aki sohasem követ el esztelenséget, korántsem olyan bölcs, mint ahogy gondolja."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ