A Magyar Dráma Napja díjazottjai
Dátum: 2007. szeptember 21., péntek, 16:20
Eszenyi Enikő, Trill Zsolt és az Örkény Színház vehette át első alkalommal a Teátrum-díjakat a Nemzeti Színházban a Magyar Dráma Napja alkalmából. Ugyancsak ezen az eseményen került sor egy különleges groteszk-abszurd drámaíróverseny bejelentésére, a jövőre aranyjubileumát ünneplő, 50. Szentendrei Nyár programsorozatának ismertetésére, valamint a 2009-es 29. Költők Világkongresszusa helyszínének bejelentésére.

Eszenyi Enikő, Trill Zsolt és az Örkény Színház nyerte el a most alapított „Teátrum-díjat” a 2007-es Szentendrei Teátrum palettájára tűzött darabok és azok szereplői közül. Az elismerést a díjazottak szeptember 21-én a Magyar Dráma Napján, a Nemzeti Színházban vették át.

Idén a Szentendrei Nyár eseménysorozata részeként zajló színházi programok között 17 prózai, zenés vagy táncos darabot láthattak a nézők, amelyek közül a legjobb színésznő, a legjobb színész és a legjobb előadás kategóriájában hirdetett díjazottat a három tagú zsűri. Eszenyi Enikő A gyönyörben nincs középút című önálló estjével (Zeneszerző: Darvas Ferenc, Melis László; Szöveg: Karafiáth Orsolya, Kiss Judit Ágnes, Nagy Gabriella, Rakovszky Zsuzsa, Forgács Zsuzsa, Tóth Krisztina, feLugossy László) nyerte el a Teátrum-díjat.

A színművésznő a díjátadás után elmondta: a szentendrei bemutatótól
kissé tartott, hiszen az volt az első alkalom, hogy a darabot szabadtéren adta elő, nem pedig kamaraszínházban kis közönség előtt. Mint a közönségreakciók és a díj is mutatják, a bemutató osztatlan sikert aratott.Trill Zsolt a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Csehov: Egyfelvonásos vígjátékok és Örkény István: Tóték (Rendező: Vidnyánszky Attila) című darabjaiban nyújtott alakításáért vehette át a kitüntetést. A színész hangsúlyozta, hogy a díj elsősorban a beregszászi színház társulatának szól, hiszen az ő közreműködésük szükségeltetett ahhoz, hogy a műveket színpadra állítsák.

A legjobb előadás díját az Örkény Színház kapta Tasnádi István: Finito (Magyar zombi) – verses komédia címen bemutatott darabjáért (rendező: Mácsai Pál). A díjat átvevő Mácsai Pál igazgató köszönő szavaiban kitért arra, hogy az Örkény Színház minden, a darabban résztvevő tagjának szól ez a kitüntetés. Személyes élményét is megosztva a közönséggel elmondta: nagyon szép emlékei kötődnek a városhoz, hiszen itt már 25 évvel ezelőtt, mint főiskolás is fellépett. Akkor a a Három a kislány című darabot mutatták be a Szentendrei Teátrumban. A most alapított elismerés Páljános Ervin, szentendrei szobrászművész alkotásából és Vincze László szentendrei papírmerítő díszokleveléből áll.

A zsűri tagjai voltak: Kriaszter Attila, a Szentendrei Új Kulturális Központ igazgatója, Juhász Károly, az intézmény művészeti vezetője és Kilyén Enikő, közönségkapcsolatokért felelős munkatárs. A díjakat Kriaszter Attila adta át.

Szentendre 11 - A városi válogatott, drámapályázat A Szentendrei Új Kulturális Központ különleges játékra hívta a városiakat a nyár elején. Felhívást adott ki, amelyben arra kérte az ott lakókat, jelöljék meg Szentendre város történetének tizenegy legmeghatározóbb, legkedveltebb személyiségét az ezer évvel ezelőtti alapításától napjainkig. 2007. augusztus 31.-ig mintegy 100 lista érkezett a Szentendrei Új Kulturális Központhoz levélben, e-mailben és telefonon. Ezek alapján állt össze a Szentendre 11, a városi válogatott, akik között országosan ismert és a szentendreiek számára kedves személyiségek is megtalálhatóak. Vujicsics Tihamér délszláv népzenész; Barcsay Jenő képzőművész; Ábrányi Emil költő; Ilosvai Varga István festőművész; a 10. században élt Apor vezér; a város „keresztapjának” is nevezhető Fulco deák; Dumtsa Jenő, Szentendre első polgármestere; Jakov Ignjatovics, „a szerbek Jókaija”; Marosvölgyi Lajos tanár, tanácselnök; dr. Katona Gyula a város legendás körzeti orvosa; és dr. Soós János, Ányos atya, ferences szerzetes-tanár. A játékban résztvevők között kisorsoltak egy V.I.P. bérletet, amellyel a jövő évi 50. Szentendrei Nyár összes programján ingyenesen részt vehet a nyertes: Duró Imre pomázi lakos.

A Szentendre 11-listát szeptember 21-én, a Magyar Dráma Napján hozták nyilvánosságra. Ezt követően a neves válogatott fontos vendégszereplésre indul: a Szentendrei Új Kulturális Központ pályázatot hirdet drámaírók számára, hogy a 11 személyiség felhasználásával írjanak egy abszurd-groteszk magyar művet. Mindazok munkáját várják, akik jegyeznek olyan művet, amelyet színpadra állítanak vagy publikálnak 2007 december 31-ig.

A beadási határidő 2008. március 27., a Színházi Világnap. Ezt követően a szakmai zsűri (elnöke: Szakonyi Károly, Kossuth-díjas író, tagjai Békés András, Kossuth-díjas rendező, a Szentendrei Teátrum alapítója, Dobák Lívia dramaturg, Alföldi Róbert színész-rendező, a Bárka Színház igazgatója és Kriaszter Attila, a Szentendrei Új Kulturális Központ igazgatója) kiválasztja a legjobbat, amelyet megvásárol a Szentendrei Új Kulturális Központ.

A nyertes pályamű ősbemutatójára a 2008-as „aranyjubileumi”, 50. Szentendrei Nyár és Teátrum színművei között kerül sor, ami egyben nyitóelőadása a 2008-ban első alkalommal megrendezendő augusztus végi GRAB Fesztiválnak, amely a groteszk és abszurd művek éves seregszemléjeként kíván bevonulni majd a magyar színháztörténetbe. A tervek szerint 5-6, az ország különböző részein játszott darabot tekinthet majd meg az abszurd és groteszk drámákat kedvelő, és a műfajjal ismerkedni kívánó közönség ezen a rendezvényen.

                            Az 50. Szentendrei Nyár

Az 50. Szentendrei Nyár alkalmával a város amellett, hogy nyári rendezvénye aranyjubileumát ünnepli, köszönteni kívánja az ugyancsak jubiláló művészeti csoportokat, társulatokat. Így a jövő évi programok között több kerek évfordulóját tartó fellépő kap helyet: meghívást kap a harminc éves Tomkins Énekegyüttes, a húsz éves Szegedi Kortárs Balett, a tíz esztendős Baltazár Színház, a jövőre ötvenedik születésnapját ünneplő Kulka János, valamint a 2008-ban hatvan éves Blaskó Péter és Kern András is. De olyan produkciók is ott lesznek a 2008-ban 50 éves Szentendrei Nyár eseményei között, mint az Amadinda Ütőegyüttes, az idei Teátrum-díjat elnyert Örkény Színház két egyfelvonásossal: Szép Ernő: Tűzoltó és Kávécsarnok című darabokkal vagy a Bárka Színház: János vitéz szentendrei bemutatójával, valamint új produkcióval jelentkezik Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Csákányi Eszter. Kiállítás és könyv is készül a félszázadik nyári fesztivál tiszteletére, amelyet régi teátrumos legendákkal, Psota Irénnel, Haumann Péterrel, Sztankay Istvánnal, Konrád Antallal, Székhelyi Józseffel, Stohl Andrással, Sunyovszky Szilviával, Kerényi Imrével, Kovalik Balázzsal és másokkal szeretnének együtt bemutatni a nagyérdeműnek. 

Fotó: Miser István

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
Aforizmák
„ A pesszimista azt hiszi, hogy minden nő könnyelmű, az optimista reméli."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ