Megkezdődött a Gólem Fesztivál
Dátum: 2007. október 12., péntek, 19:31
Megkezdődött az első Gólem Fesztivál, a zsidó színházak nemzetközi találkozója a fővárosi Merlin Színházban pénteken; a vasárnapig tartó rendezvényen húszféle programmal, köztük nyolc színházi előadással várják a közönséget.

A sokféle zsidó színház, amely ezen a hétvégén bemutatkozik, megmutatja korunk zsidóságának sokszínűségét - fogalmazott a fesztivál megnyitóján Aliza Bin-Noun, Izrael magyarországi nagykövete.

Hozzátette: a magyar főváros nagyszerű találkozóhely a különböző társulatok számára. Budapest olyan hely, amelynek sajátos zsidó történelme és a jelenben is nagyon élő, működő zsidó közössége van - mutatott rá a nagykövet.

Kiemelte: a színház és a dráma a zsidó közösségek életének része volt az elmúlt évszázadok során. Mint mondta, ma könnyen megfeledkezünk szerepéről, pedig a színház, a játék az egyik legizgalmasabb, legmagávalragadóbb út a tanuláshoz, a felfedezéshez.

„Az a tény, hogy a történeteinket hétről hétre, évről évre újrajátsszuk, sokat segített abban, hogy az elmúlt pár ezer évet erősen és bátran éltük túl" - fogalmazott.

A rendezvény három napja alatt a Bukaresti Zsidó Állami Színház, az Osztrák Zsidó Színház, az izraeli Be Beautiful kabaré társulata, valamint a szervező budapesti Gólem Színház lép fel.

A fesztivál célja a világ zsidó színházainak bemutatása. „A zsidó nép színházából mutatunk meg egy falatot, amelynek lételeme, hogy állandóan meséljen, reflektáljon, például önmagára" - összegezték a szervezők.

A Bukaresti Zsidó Állami Színház Sólem Alechem: Menachem Mendel az üzletember című, Harry Eliad rendezte produkciója a hagyományos zsidó színházat képviseli, a darab jiddis nyelven látható.

Az izraeli Be Beautiful kabaré előadása a női szerep ellentmondásosságait, nehézségeit dolgozza fel. A héber nyelvű produkcióban három színésznő játszik.

Az Osztrák Zsidó Színház produkciója, a Pessach és a Ramadan című egyfelvonásos színdarab német nyelvű előadása multikulturális esemény: David Mamet, amerikai zsidó író és Huda Al-Hilali arab származású drámaírónő „találkozása" az osztrák színház produkciójában, egy budapesti színpadon.

A Gólem Színház Jazz and Jews című előadásában két zongorán négy zongorista zsidó zeneszerzők műveit adja elő.

A jiddisül, héberül vagy német nyelven előadott darabokat magyar felirattal láthatja a közönség.

Az előadások mellett koncertet, felolvasó színházat, fotókiállítást és közönségtalálkozót is szerveznek.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
 
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
Aforizmák
„ Szép keze van, csakugyan... De képzelje el, milyen csúnya volna ugyanez lábnak!"
Karinthy Frigyes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ