Báb- és marionettszínházak fesztiválja Kolozsváron
Dátum: 2007. október 23., kedd, 15:24
Többnyelvű bábok találkoznak ezekben a napokban Kolozsváron: megkezdődött a VI. Nemzetközi Báb- és Marionettszínházak Fesztiválja.

A rendezvény több helyszínen zajlik, nevezetesen a Lucian Blaga Nemzeti Színházban, az Egyetemiek Házában, a Puck Bábszínházban, a Tisztek Házában és a Tranzit Házban. A bukaresti Új Magyar Szó beszámolója szerint Piroskával, Hüvelyk Matyival és az Egy egér naplója című előadás hőseivel találkozhattak a bábszínházat kedvelő gyerekek és felnőttek a rendezvénysorozat nyitónapján.

A fesztivál valóban nemzetközi, a Kolozsvárra látogató kicsik és nagyok (hiszen felnőtteknek szóló előadások is szép számmal akadnak) holland, portugál és francia társulatok előadásait is megnézhetik, nem beszélve a Magyarországról érkező pécsi és budapesti csapatról. Romániát bukaresti, marosvásárhelyi, botosani-i, aradi, bákói, gyulafehérvári és a kolozsvári társulatok képviselik.

Varga Ibolya, a bábszínház rendezője az esemény idei újdonságát részben abban látja, hogy már a válogatásnál fontos szempontként értékelték a produkciók újító jellegét, az előadások nyitását a társművészetek – elsősorban a multimédia és a látványművészetek – irányában. Elmondta: színházuk magyar társulata is három különböző, rendkívül érdekes előadással lép a közönség elé.

Az előadások mellett workshopokat, szakmai műhelyeket is szerveznek a közös alkotás, a nyelvi határokon túli kommunikáció témájában, ezek között van a Tárgyanimáció és nonverbalitás című is, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap támogatott.

A kolozsvári bábszínház az Ördögverő jóbarátok, A kiskakas gyémánt félkrajcárja és a Búbocska című magyar nyelvű előadásokkal kedveskedik a közönségnek, de itt mutatják be a Hófehérke és a hét törpe című darabot is, románul. A fesztivál péntek este díjkiosztó ünnepséggel zárul.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
 
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
Aforizmák
„ Éppen elég vallás létezik ahhoz, hogy gyűlöljünk, de nem elég ahhoz, hogy szeressük egymást."
Jonathan Swift
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ