II. Bárka Fesztivál
Dátum: 2007. október 30., kedd, 8:15
A kortárs európai színjátszás legkiemelkedőbb produkcióiból válogat a II. Bárka Fesztivál, amelyre november 2. és 11. között várja a közönséget a fővárosi Bárka Színház – közölte a teátrum sajtóreferense.

A második alkalommal megrendezendő fesztivál az előadások, koncertek, vetítések és kiállítások mellett lehetőséget teremt találkozásokra, műhelymunkára, későbbi vendégjátékok és vendégmunkák előkészítésére - írta Gálos Orsolya.

Mint arra rámutatott, a fesztivál megszervezésével ahhoz szeretnének hozzájárulni, hogy a legkiválóbb külföldi példák beépülhessenek a hazai színházi gondolkodásba, és mércét jelenthessenek a további fejlődéséhez.

Az elmúlt évtizedben Európa színjátszását meghatározóan befolyásolta a Baltikum, s ott is három nagy rendező: a litván Eimuntas Nekrosius, a lett Alvis Hermanis és a szintén litván Oskar Korsunovas. Hermanissal és színházával a tavalyi fesztiválon találkozhatott a közönség, az idén pedig Korsunovas társulata vendégszerepel Szentivánéji álom című előadásával november 2-án.

A közlemény kitér arra, hogy a Bárka Színház 1996-ban egy Szentivánéji álom-előadásnak is köszönhette születését, és tíz évre rá a megújulás pecsétje is ez a Shakespeare-darab lett, Alföldi Róbert, a színház új művészeti igazgatója rendezésében. Az előző évadban bemutatott produkciót november 5-én láthatja a fesztivál közönsége.

Anatolij Vasziljev színházának rendező-tervező tehetsége, Dmitrij Krimov és fiatal csapata Csehov-drámákból összerakott mozaikkal lép fel a fesztiválon november 3-án.

Az Árverés című előadás kiindulópontja a Cseresznyéskert kulcsjelenete, amikor a birtokot elárverezik, és álmokba, emlékekbe kapaszkodó hőseink búcsút intenek mindennek, ami számukra az életet jelenti. E pillanattal játszanak a moszkvai Drámai Művészet Iskolájának fiatal színészei, megidézik a Sirályt, a Ványa bácsit és a többi Csehov-darabot, egyben saját életüket - olvasható a közleményben. Visszatérő vendég lesz a Bárka Fesztiválon Nagy József és társulata, Tájkép vihar után című alkotásuk november 9-én látható. „Ez a munka talán a legintimebb, legbensőbb művészi vallomás azokról a gyökerekről, amik a húsz éve úton lévő koreográfus-rendezőt minden munkájában meghatározzák" - áll a közleményben.

Az előadás után Szabados György zongorakoncertjét hallhatják a nézők a Bárka Stúdióban, november 10-én pedig Ada Milea: Quijote című lemezének bemutatójára várják a közönséget.

Másnap a Berlini Schaubühne am Lehniner Platz lesz a Bárka Színház vendége: a belga származású, de többnyire Németországban dolgozó Luk Perceval rendező legutóbbi munkáját, Az ügynök halálát hozza el a német társulat Budapestre.

Az előadásokat szakmai beszélgetések, viták követik, valamint kiállítások is színesítik a programot.

A nemzetközi fesztivál műsorán a Bárka Színház előadásai is szerepelnek: a Szentivánéji álom mellett november 4-én a Mundruczó Kornél rendezte Frankenstein-terv című előadást, november 7-én pedig a Maladype Társulattal közös produkciót, a Balázs Zoltán rendezte Osztrovszkij-darabot, a Vihart láthatják a nézők.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
 
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
Aforizmák
„ Nem szabad haragudni a divatra, hisz olyan fiatalon hal meg."
Jean Cocteau
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ