II. Gesztus Fesztivál
Dátum: 2007. november 22., csütörtök, 8:00
Újra Gesztus Fesztivál és egyre szélesebb, színesebb palettával! A tavalyi megnyitó és a tavaszi I. Gesztus Fesztivál után az idei őszi évadban is megrendezi valódi összművészeti fesztiválját december 3-tól 9-ig a Gesztus Műhely Egyesület a SÍN Kulturális Központban.
A fesztivál keretében kiállítást láthatnak az érdeklődők Schiller Kata kiváló színházi fotográfiáiból, és festészeti tárlat nyílik december 3-án, a fesztivál első napján Krizsán Zoltán festőművésznek a SÍN hatalmas tereihez illő, nagyméretű táblaképeiből.

Mindkét kiállítás megnyitóját tehetséges fiatal táncosok ez alkalomra készített performanszai kísérik.

Helyet kap most első ízben programunkban a videoművészet is: lengyel táncvideókat és egy multimédiás videoinstallációt láthatnak az érdeklődők a fesztivál ideje alatt minden nap.
A műsorra tűzött produkciók között a hazai kortárs táncélet jól ismert szereplőinek egy-egy új darabja szerepel, premierrel várja a táncrajongókat Nagy Zoltán, Pataky Klári, Juhász Kata és Nagy Andrea is. Az esték rend szerint több fellépőt is felvonultatnak, rövidebb lélegzetű önálló koreográfiával jelentkezik a táncosként jól ismert, mások darabjaiban sokat és kiválóan játszó Nemes Zsófia, valamint a Frenák Pál Társulat jelenlegi magját képező és az utóbbi időben co.ffein project néven bemutatkozó Baranyai Balázs és Várnagy Kristóf.

Felbukkannak a SÍN-ben ez alatt az egy hét alatt a performansz különböző válfajai is: a Finita la Comedia társulat előadását eddig mindössze egyszer, a Műcsarnokban láthatta nemrégiben a közönség, Csáky István pedig az irodalmat és a képzőművészetet házasítja össze egy happening erejéig, lakodalmukra hivatalos a közönség is...
Tovább szélesedett a korábbiakhoz képest a fesztivál szépirodalmi kínálata: immár visszatérő vendégünk a Puskin utca című folyóirat gárdája, akik ezúttal nem kevésbé jelentékeny írókat, költőket hoznak magukkal, mint Garaczi Lászlót és Kukorelly Endrét, de komoly érdeklődésre számíthat a női irodalmi est, ahol Bódis Kriszta és Kiss Noémi a testekről vallanak.

A külföldi fellépők ezúttal Prágából illetve az Egyesült Királyságból érkeztek. A csehek egy tánc- és egy színházi előadással mutatkoznak be, Albert’s fear című darabjuk alighanem a komédia kedvelőinek okoz majd kellemes perceket. Az angol táncos duót minden bizonnyal a fesztivál „korelnökei” és egyben sztárjai mutatják be: a koreográfus Matthew Hawkins a világ jelenlegi legnagyobb és legelismertebb társulatainál így a Rambert-, a Random-, és a Scottish Ballet-nál, valamint a DV8-nél (UK) tanít, a kontinensen pedig a Rosas-nál (B) és a Ballet Preljocaj-nál (F).


Partnere az a Diana Payne-Myers, akit fél évszázadnyi balett, varieté és színházi pályafutás után, túl a nyolcadik X-en, a DV8 világsikerű előadásaiból ismert meg a szélesebb közönség. Az itt bemutatott duó a kritikusok díját nyerte el az idei edinburghi színházi fesztiválon.

Végül a fesztivál zenei kínálata is bővült, mégpedig az élő zene irányába. Ismét olyan fiatal zenekarokat mutatunk be, melyek tehetségüket már bizonyították, mindössze a népszerűség várat magára a házuk táján. Ebben próbálunk segíteni a Jazzszerű és a Bijou együttesnek, valamint az egészen különleges, egyszemélyes Farkas Misi-zenekarnak. 

A szervezők gondoltak a legfiatalabb korosztályra is: a fesztivál zárónapján, vasárnap délelőtt bábelőadással várjuk a gyerekeket, amivel szeretnénk hagyományt teremteni, és folytatni azt a 2008 áprilisára tervezett 3. Gesztus Fesztiválon.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
 
Aforizmák
„Nehéz elhinni, hogy valaki igazat mond, ha tudjuk, hogy mi az ő helyében hazudnánk."
Henry Louis Mencken
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ