Kortárs Drámafesztivál Budapesten
Dátum: 2007. november 23., péntek, 8:31
Egy tucat magyar és külföldi színházi előadást, köztük izraeli, kanadai, román, orosz és német produkciókat láthat péntektől 11 napon át a fővárosi közönség a 6. Kortárs Drámafesztivál Budapest programjában.

Az Erdős Virág „Merénylet" című darabjának Merlin Színházbeli előadásával nyíló seregszemle díszvendége az idén Izrael lesz. Meghívták Budapestre a Beit Lessin Színház Hadar Galron „Mikve" című darabjából készült előadását, amelyet november 26-án és 27-én láthat a közönség a Vidám Színpadon.

A vendégjáték mellett új izraeli darabokból rendeznek felolvasást, szemináriumot tartanak az izraeli színházról, valamint hebraisztika szakos hallgatók számára drámafordítói workshopot rendeznek.

A nemzetközi programban szerepel a kanadai koreográfus-rendező, Dave St-Pierre társulatának előadása, „A lelkek pornográfiája" is, amelyet november 26-án mutatnak be a Trafóban.

A bukaresti Teatrul Mic „mady.baby.edu" című produkciójával, amelyet a fiatal román alkotó, Gianina Carbunariu írt és rendezett, a Merlin Színházban vendégszerepel november 27-28-án.

A fesztivál programjában szerepel két moszkvai előadás is: a Millenárison december 1-jén látható a Vaszilij Szigarjev műve nyomán készült „Fantomfájdalom", december 2-án pedig Jurij Klavgyiev „Én, a géppuskás" című műve. Mindkét darabot Irina Kerucsenko rendezte.

A Schauspiel Stuttgart előadásában René Pollesch „Mikor mehetek be végre egy szupermarketbe és vehetek meg pusztán jó megjelenésemmel mindent, amire szükségem van" című darabját mutatják be az Új Színházban december 2-án.

Erdős Virág darabja mellett a fesztivál magyar programjában szerepel Tasnádi István „Finito" című alkotása, a Vajdai Vilmos rendezte „Keresők", a Szabó Réka rendezte „Alibi", a Pintér Béla rendezte „Anyám orra", és a Mohácsi János rendezte „5606 / őrült lélek vert hadak".

A magyar előadásokat is budapesti helyszíneken láthatja a közönség, kivételt ez alól csak az "5606 / őrült lélek vert hadak" jelent, amelyet a bemutató eredeti helyszínén, Kaposváron láthatnak majd november 27-én az érdeklődők.

Mint azt Hornung Gábor, a kaposvári Csiky Gergely Színház szervezőtitkára elmondta, a korábban vihart kavart 56-os darab színpadképe bonyolult technikai megoldásokat igényelt, s ezeket a kaposvári színtérhez igazították. A szervezők ezt méltányolva döntöttek úgy, hogy Kaposvárra viszik az érdeklődő nézőket és a fesztiválra érkezett külföldi színházi szakembereket.

A Kortárs Drámafesztivál számos kísérőprogramra is várja a közönséget és a szakma képviselőit a 11 nap alatt. A Lengyel Intézetben a fesztivál nyitónapján mutatják be Krzysztof Plesniarowicz: A halott emlékek gépezete - Tadeusz Kantor halálszínháza című könyvét. Vasárnap pedig az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben tart nyilvános előadást Hans-Thies Lehmann professzor, aki a fesztivál ideje alatt nemzetközi szeminárium keretében elemzi a rendezvényen látható magyar előadásokat.

Felolvasó színházzal is várják az érdeklődőket: a Sirályban november 27-én Gazdag Péter Hacsakúgynem című darabját ismerheti meg a közönség, Vajdai Vilmos rendezésében. Ugyanezen a helyszínen Sebők Bori a fesztivál női alkotóival beszélget november 28-án. A Rivalda című drámakötetet pedig november 29-én mutatják be a Merlin Színházban.

Az iskola írója - Az író iskolája címmel beszélgetéssorozatot is szerveznek, amelynek keretében a fesztivál ideje alatt kortárs írók budapesti iskolákban találkoznak egy-egy osztállyal.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
 
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
Aforizmák
„Nehéz elhinni, hogy valaki igazat mond, ha tudjuk, hogy mi az ő helyében hazudnánk."
Henry Louis Mencken
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ