Idén Danis Lídiáé a Ruttkai Éva-emlékgyűrű
Dátum: 2007. december 29., szombat, 19:34
Danis Lídia színésznő vehette át a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt az elmúlt évben nyújtott kiemelkedő művészi teljesítményéért a Vígszínház szombati házi ünnepségén.

A leadott szavazatokat tartalmazó lepecsételt urnát a Vígszínház nagyszínpadán az Úrhatnám polgár című darab előadása előtt megrendezett ünnepségen nyitották fel.

Kiss Péter, a színház sajtófőnöke elmondta: a társulati tagok titkos szavazata alapján az idén 21. alkalommal odaítélt elismerést a hagyománynak megfelelően a művésznő leánya, a díjat alapító Gábor Júlia nyújtotta át a művésznek.

Az 1927. december 31-én született és 1986 szeptemberében elhunyt Ruttkai Éva Kossuth-díjas, kiváló művész nevét viselő elismerést minden évben Ruttkai Éva születésének évfordulója alkalmából ítélik oda.

A társulat az adott naptári évben bemutatott előadásokban nyújtott alakítások alapján ítéli oda a díjat. Danis Lídia a Körmagyar című darabban a takarítónő, a Száz év magányban Rebeca, a Cseresznyéskertben Ánya szerepében nyújtott alakításáért kapta az elismerést kollégáitól.

A színésznő aláírásával díszített Ruttkai-gyűrűvel elsőként, 1987-ben Tordy Gézát jutalmazta a Vígszínház társulata. A kitüntetettek sorában van Eszenyi Enikő, Darvas Iván, Pap Vera, Gálffi László, Kaszás Attila, Lukács Sándor, Tábori Nóra, Jánoskuti Márta, Kútvölgyi Erzsébet, Igó Éva, Alföldi Róbert, Hajdu István, Csöre Gábor és Venczel Vera. 2004-ben Harkányi Endre, 2005-ben - harmadik alkalommal - Börcsök Enikő, tavaly Rajhona Ádám kapta az elismerést kollégáitól.

Kiss Péter beszámolt arról, hogy Ruttkai Éva születésének 80. évfordulója alkalmából márványtáblát helyezett el a Vígszínház társulata szombaton Budapesten, a II. kerületi Endrődi Sándor utca 67/b számú házon, ahol a színésznő élt Latinovits Zoltánnal. Vasárnap este pedig Keleti Éva Ruttkai Éváról készített fotóiból nyílik kiállítás a Vígszínházban.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
 
Borogyin a híres orosz zeneszerző egyszer, amikor elment otthonról, egy cédulát tett az ajtajára ezzel a feírattal: „Egy óra múlva jövök haza."
Aforizmák
„ A világ Isten bűnbeesése."
Hebbel
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ