Törőcsik Mari kapta a Páger Antal-díjat
Dátum: 2008. január 27., vasárnap, 13:30
Törőcsik Mari kapta idén a Páger Antal-díjat; a kétszeres Jászai- és Kossuth-díjas, kiváló és érdemes művész, a Nemzet Színésze vasárnap vehette át a makói önkormányzat elismerését a Maros-parti városban.

„Minden elismerésnek nagyon örül az ember, természetes, meghatott, amikor Cannes-ban átvettem az Arany Pálmát vagy az életműdíjat, az ilyen kis helyeken azonban, mint Makó, igazi, meleg szeretet is kap az ember" - mondta a díjátadó előtt a színész újságíróknak.

Törőcsik Mari elmondta, színpadon soha sem szerepelt együtt Páger Antallal, akit mai napig a magyar színművészet nagy csillagának tart, filmen és televízióban viszont sokat játszottak együtt.

A leghosszabban tartó együttlétük az Isten őszi csillaga című film forgatása volt, amikor egy felhőre vártak több mint egy hónapig Karcag mellett. Páger Antallal a kényszerű várakozás alatt Hajdúszoboszlón laktak - emlékezett a művész.

A díjat minden esztendőben az a színész kapja, aki a kuratórium döntése alapján a leghűségesebb Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség.

A díjat odaítélő kuratórium a város és színházkedvelő közönségének szeretetét is kifejezve egyhangúlag döntött arról, hogy idén Törőcsik Mari kapja a Páger Antal-színészdíjat.

Páger Antal szülővárosa 1999 óta minden évben ünnepi programokkal tiszteleg az 1986-ban elhunyt mester emléke előtt.

Makó város közgyűlése 2001-ben határozott a díj alapításáról: „Téni bácsi" legendás arany pecsétgyűrűjének pontos mását az önkormányzat a Páger-család hozzájárulásával készítteti el évről évre.

2002-ben Halász Judit, majd Garas Dezső, Király Levente, Venczel Vera és Csákányi Eszter részesült az elismerésben; tavaly Kern András vehette át a díjat.

A vasárnapi díjátadást megelőzően az ünnepség résztvevői koszorút helyeztek el Páger Antal szülőházánál; az önkormányzat ezt az utcaszakaszt a színészről nevezte el, aki 1964-ben a cannes-i filmfesztivál legjobb férfialakítás megosztott díját kapta a Pacsirta című filmben nyújtott alakításáért. A filmben Margit szerepét Törőcsik Mari alakította.

Páger Antal nevét mozi és színjátszó stúdió is viseli a Csongrád megyei városban.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
 
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
Aforizmák
„ A nevetés bölcsebbé tesz minket, mint a bosszankodás."
Gotthold Ephraim Lessing
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ