Csákányi Eszter az idei Páger-díjas
Dátum: 2006. február 5., vasárnap, 12:47
Csákányi Eszter Jászai-díjas, érdemes művész kapta idén a Páger Antal-díjat; a színésznő a makói önkormányzat elismerését vasárnap vehette át a Maros-parti városban. A díjat odaítélő kuratórium - amelynek örökös tagjai Hegedűs D. Géza és Tordy Géza színművészek, Réz András filmesztéta, valamint a várost képviselő, makói születésű színművész: Szalma Tamás, valamint Gyarmati Antal, Páger Antal egyetlen fiú unokája - a város és színházkedvelő közönségének szeretetét is kifejezve egyhangúlag ítélte oda Csákányi Eszternek az idei Páger Antal-színészdíjat.

Csákányi Eszter 1971-től 73-ig a Nemzeti Színház stúdiójának növendéke volt. Ezt követően a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött, mint csoportos szereplő, ám rövidesen főszerepeket kapott és a színház vezető színészei közé tartozott. Tizennyolc évadot töltött Kaposváron, majd 1992-ben átszerződött a budapesti Katona József Színházhoz. Kitűnő énekesnő, Brecht-Weill songjainak egyik leghivatottabb magyarországi tolmácsolója. Számos film- és tévészerepet alakított eddigi pályája során - Páger Antallal is játszott együtt.

Páger Antal szülővárosa 1999 óta minden évben ünnepi programokkal tiszteleg az 1986-ban elhunyt mester emléke előtt.

Makó város közgyűlése 2001-ben határozott a díj alapításáról: a színészóriás arany pecsétgyűrűjének pontos mását az önkormányzat a Páger-család hozzájárulásával készítteti el évről évre.

2002-ben Halász Judit, egy évvel később Garas Dezső, majd Király Levente részesült az elismerésben; tavaly pedig Venczel Vera vehette át a díjat.

A vasárnapi díjátadást megelőzően az ünnepség résztvevői koszorút helyeztek el Páger Antal szülőházánál; az önkormányzat ezt az utcaszakaszt a színészről nevezte el, aki 1964-ben a Cannes-i Filmfesztivál legjobb férfialakítás megosztott díját kapja a Pacsirta című filmben nyújtott alakításáért.

Nevét mozi és színjátszó stúdió is viseli a Csongrád megyei városban.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
 
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
Aforizmák
„ A te szabadságod ott ér véget, ahol az én orrom kezdődik"
Angol közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ