Megkezdődött a Pécsi Országos Színházi Találkozó
Dátum: 2008. június 5., csütörtök, 20:23
A Pécsi Nemzeti Színház Csehov: Ivanov című drámájának előadásával kezdetét vette a VIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) a baranyai megyeszékhelyen csütörtökön.

A POSZT immár hagyomány lett. Olyan hagyomány, amely ha a jövőben nem lenne, hiányozna. Nem forintban, méterben, kilóban mérhetően, hanem hangulatban, érzelemben, gondolatban, vitában hiányozna a szakma és a színházat kedvelő közönség számára - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a fesztivál megnyitó ünnepségén mondott beszédében.

A szocialista politikus hozzátette: „ha a POSZT nem lenne, elvesztenénk egy kora nyári zarándokhelyet, kitűnő előadásokat, a találkozások és a beszélgetések élményét". Hiller István ezért arra kérte hallgatóságát, őrizzék együtt e fesztivált, és próbálják azt újra és újra "Pécsre varázsolni".

Tasnádi Péter, Pécs polgármestere arról szólt, hogy a város befogadta és szereti a találkozót, amelynek neve tulajdonképpen egybeforrt a városéval. Úgy vélte, a POSZT nélkül szinte már elképzelhetetlen lenne a hazai színházi évadzárás, s egyben reményét fejezte ki, hogy a baranyai megyeszékhely 2010-ben, az Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt rendezvényei között adhat otthont a tizedik fesztiválnak.

Jordán Tamás fesztiváligazgató utalt rá: a tíznapos POSZT versenyprogramjában 16 produkció szerepel, melyeket Kukorelly Endre író választott ki 141 hazai és határon túli előadás közül. A színházi előadások mellett 40 helyszínen 260 rendezvényre, úgynevezett off-programra, vagyis koncertekre, kiállításokra és egyebek mellett közönségtalálkozókra várják az érdeklődőket.

Az idei találkozó költségvetése 174,5 millió forint, ami a tavalyinál 30 millióval, a 2006. évinél pedig 9 millióval több, lehetőséget adva a fesztivál magas színvonalú megrendezéséhez.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a POSZT mintegy 50 ezer látogatót vonz, ebből több mint 8 és félezren láthatják a versenyprogram előadásait.

 


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
 
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
Aforizmák
„ A regényírásnak három szabálya van. Sajnos senki sem tudja, mik azok."
Somerset Maugham
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ