Spiritualitás és misztikum a 62. Avignoni Fesztiválon
Dátum: 2008. július 7., hétfő, 7:34
A jegyek 65 százaléka (125 ezerből 82 ezer) már elővételben elkelt Európa legjelentősebb színházi találkozójára, a 62. Avignoni Fesztiválra, ahol három hét alatt 35 szabadtéri előadást láthatnak a színházrajongók a hivatalos "in", és közel ezer produkciót a független társulatok "off" bemutatóin.

A Le Journal du Dimanche című vasárnap megjelenő francia lap szerint különös hangulat uralkodott az első napokon a színházi fesztivál alatt egyébként leginkább karneválra emlékeztető dél-franciaországi kisvárosban: a nyitóelőadások a megszokott látványos produkciók helyett a spiritualitásról szóltak, s mivel az alternatív és amatőr társulatok "off" találkozója idén csak július 9-én kezdődik, Avignon utcái egyelőre csendesek és esténként kihaltak.

Óriási a nyomás a művészeken és nagy a várakozás a nézők és a kritika részéről a tavalyi 93 százalékos, rekordlátogatottság után Avignonban. A fesztivált négy éve igazgató fiatal páros, Vincent Baudriller és Hortense Archambault 2005-ben a program összeállítását a "társult művészként" meghívott, s a táncelőadásaival botrányt kavaró belga Jan Fabre-ra bízta. Egy évvel később az Orléans-ban dolgozó vajdasági Nagy József koreográfus-táncművésznek az utazás motívuma köré szerveződő fesztiváljára a világ minden tájáról érkező színházi sztárok egyöntetű sikert arattak, ahogy tavaly Frédéric Fisbach rendezőnek a szövegközpontú színházat hangsúlyozó és elsősorban a fiatal francia rendezőket előtérbe állító válogatása is.

Az idei program összeállításával megbízott két fiatal színházi alkotó, Valérie Dréville francia színésznő és Romeo Castellucci olasz rendező a metafizikai kérdéseket választotta a színházi találkozó központi témájának, ehhez táncelőadások, felolvasások, kiállítások, koncertek és általában nagy szenvedélyeket kiváltó viták és fórumok is kapcsolódnak.

A hagyományoktól eltérően az idei nyitóelőadás pénteken nem a Pápák Palotájának Díszudvarán, hanem abban a kőbányában volt, ahol Peter Brook társulata tíz évi próbafolyamat után 1985-ben bemutatta a Mahábhárata című indiai hősköltemény világsikert arató színpadi adaptációját. Ezúttal Valérie Dréville kezdeményezésére és részvételével négy színész - rendező nélkül - Paul Claudelnek a szerelmi szenvedélyről és az istenhitről szóló Déli osztozás című misztikus darabját adta elő. Míg a nyitóelőadás - elsősorban szétesettsége miatt - megosztotta a nézőket és a francia kritikusokat, a Pápák Palotájának Díszudvarán szombat este a Romeo Castellucci rendezésében bemutatott Inferno (Pokol), Dante Isteni színjátéka első részének mágikus, a költői látomást színpadi képekben megjelenítő másfélórás előadása már elbűvölte az ünneplő avignoni közönséget.

Nagy várakozás előzi meg a berlini Schaubühne igazgatójának, Thomas Ostermeiernek Hamlet-rendezését, amelyet szintén a Pápák Palotájának Díszudvarán láthat majd a közönség. A provokatív Jan Fabre is visszatér, ezúttal Another sleepy dusty delta day címmel mutatja be legújabb koreográfiáját. Belgiumból érkezik még Ivo van Hove, aki Római tragédiák címmel három Shakespeare-darabból komponált egy előadást, Guy Cassiers Wolfskers és Atropa című irodalmi ihletésű videotechnikát használó előadásaival és a koreográfus Sidi Larbi Cherkaoui.

Kelet-Európát egyedüliként képviseli az Avignonba először meghívást kapott, lett Alvis Hermanis, az elsősorban orosz és német klasszikusokat bemutató rigai Új Színház igazgató-rendezője. A társulat Sonia című előadását viszi el a fesztiválra.

A komor kezdet után az Avignoni Fesztivál várhatóan jó hangulatban és teljesen új műfajjal zárja majd kapuit július 26-án: az utolsó három este a Díszudvarban ugyanis az egyik legsikeresebb francia énekes, Philippe Katerine és Mathilde Monnier koreográfus 2008 vallée (2008 völgy) címmel mutatnak be "koreografált dalokat".

Az "off" fesztivál társulatai 110 helyszínen, leggyakrabban utcákon és tereken, augusztus 2-ig várják az érdeklődőket.
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
Aforizmák
„ Buddha azt mondja: „ Ne hízelegj a jótevődnek!" Mondjuk ezt el egy keresztény templomban - s rögtön megtisztítja a levegőt minden kereszténiségtől."
Nietzsche
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ