Megkezdődött a Vidor Fesztivál
Dátum: 2008. agusztus 29., péntek, 20:15
Megkezdődött a Vidor Fesztivál, a Vidámság és a Derű Országos Seregszemléje Nyíregyházán pénteken kora este; a szeptember 6-ig tartó rendezvénysorozaton három kontinens, Afrika, Amerika és Európa 12 országának 1250 művésze szórakoztatja a közönséget.

A több mint négyszáz színházi, utcaszínházi, zenei, irodalmi és képzőművészeti programot döntően Nyíregyházán rendezik, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megye további 31 településén is fellépnek a fesztivál résztvevői - mondta Tasnádi Csaba, a rendező nyírségi Móricz Zsigmond Színház igazgatója a megnyitón.

A versenyprogram 21 színházi előadásán kívül 12 helyen láthatnak még darabokat a nézők, összesen további huszonhármat.

A koncertek száma 125, s közülük kiemelkedik a Nyíregyháza központjában emelt szabadtéri színpad ingyenes világzenei előadássorozata, esténként világsztárok fellépésével.

A pénteki nyitónap programjában az afrikai Maliból érkezett Habib Koité lépett fel a Bamada együttes kíséretében. Szombaton a londoni, angol, kubai és japán művészekből álló Ska Cubano zenekar, vasárnap pedig Ana Moura portugál énekesnő ad koncertet.

A további fellépők között szerepel az amerikai Al di Meola, a korzikai Zamballarana együttes, az orosz Terem Quartet, a kurdisztáni Sivan Perwer és a holland Amsterdam Klezmer Band.

A legfergetegesebb zenét játszó hollandok előtt a népszerű szlovákiai Ghymes együttes is koncertet ad szeptember 5-én.

A fesztiválon könyvutca is nyílt, ahol a kortárs írók vannak jelen műveikkel.

Színesíti a programot 12 képzőművészeti kiállítás, közte Pablo Picasso, Marc Chagall, Max Ernst és Joan Miró alkotásainak tárlata is a nyíregyházi Jósa András Múzeumban.

A pénteki megnyitóünnepségen a résztvevőket köszöntő Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármestere közölte: a 9 nap során 150 ezer érdeklődőre számít a város, köztük legalább 20 százaléknyi külföldire.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
 
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
Aforizmák
„ A tévedés többnyire olyan igazság, amely eltévesztette a maga időpontját."
Étienne Rey
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ