XIV. Alternatív Színházi Szemle
Dátum: 2008. szeptember 1., hétfő, 16:17
Szeptember 12. és 16. között Debrecenben rendezik meg a XIV. Alternatív Színházi Szemlét. A szervezők célja, hogy az új helyszín kínálta lehetőségekkel a közel egy hetes seregszemle programja minden eddiginél színesebb, perspektivikusabb legyen.
„Számunkra különös jelentősége van annak, hogy eljuttathatjuk Debrecen közönségéhez a független, kortárs színházi gondolkodás gyümölcseit, mivel a független társulatoknak alig-alig van lehetőségük megmutatni munkájukat Budapesten kívül.”
Hudi László, elnök - Független Színházak Szövetsége

Az Alternatív Színházi Szemle célja, hogy összegyűjtse, bemutassa és díjazza az adott évben, független színházi területen – különböző műfajban – született alkotásokat. Emellett a mustra exkluzív és átfogó képet ad azokról a magyar színházi- és tánc előadásokról, amelyek a markánsan és eredeti formában képviselik mindazt, amit ma Magyarországon „alternativitásnak” lehet nevezni. Művészeti szempontból az „alter-natív” más születésűt jelent, ami arra utal, hogy ezek a művek a megszokottól eltérő módon jönnek létre. Független alkotók lépnek színpadra, akik arra törekszenek, hogy ne a kitaposott úton járjanak.


A rangos, mértékadó és kiemelt fontosságú bemutatkozási fórum központi eseményét az évad kínálatából meghívott színházi előadások – a versenyprogram – képezik. A 2008-as versenyprogram válogatója és a XIV. Alternatív Színházi Szemle Kiemelt meghívottja:
Árvai György. A Szemle rangját növeli a kiváló szakemberekből álló zsűri, amelynek tagjai a következők: Karsai György, Káel Csaba, Lévai Balázs, Varga Mátyás.

Árvai György
a következőképpen fogalmazta meg a válogatási szempontjait: „Átlátás, áthallás, átjárás! volt a vezérmotívum, ami alapján a beválogatás szempontrendszerét felállítottam és ezt nyilvánossá is tettem. Az általam ajánlott előadások és alkotók talán annak a vékony jégtáblának szeletei, amelyek még nem olvadtak bele teljesen a popularitás langymeleg masszájába.” 

Az Alternatív Színházi Szemlét a versenyprogramon túl igazi fesztivállá varázsolják a társművészetek széles körét felvonultató, egész napos programok, utcaszínházi programok, koncertek, előadások, szakmai fórumok, köztük például Bartal Kiss Rita "Az ég tündérszoknyakék…" című kiállítása, a SzínészTáncZenekar, Péterfy Bori & Love Band, a Fabula Rasa és Kiss Erzsi Panchan, valamint a Tomprincz & the Ex zenekar koncertje.

Az idei Szemle karakterének, programjának kialakítását, teljes körű szervezését és lebonyolítását a BESZT (Befogadó Színházak Társulása) és az FSZSZ (Független Színházak Szövetsége) közösen végzi.
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
 
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
Aforizmák
„ Ha valaki a hobbijába döglik bele, akkor az egy boldog ember."
Gálvölgyi János
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ