A Magyar Dráma Napja
Dátum: 2008. szeptember 19., péntek, 15:56
A Magyar Dráma Napján, vasárnap Budapesten és vidéken számos színházban várják különféle programokkal a látogatókat.

A Magyar Dráma Napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, s új művek születését ösztönözzék.

Budapesten az Új Színház ezen a napon tartja évadnyitó fesztiválját, amelyen a látogatók a számos program mellett a teátrum művészeivel "gigaperformanszon" vehetnek részt.

A lezárt Andrássy úton, az Opera előtt évadnyitó színházi fesztivált rendeznek vasárnap, ahol szinte valamennyi budapesti teátrum ízelítőt ad kínálatából a Magyar Dráma Napján.

Az egri Gárdonyi Géza Színházban a közönség ízelítőt kap a készülő bemutatók előkészítésének izgalmából. Szombaton 10 órától délig az érdeklődők tanúi lehetnek, miként épül fel Háy János A Pityu bácsi fia című előadásának díszlete, hétfőn 17 órától pedig a rendezők avatják be a nézőket az évad tervezett előadásainak háttértitkaiba. Kedden 11 órától Bulgakov Iván, a rettentő című komédiájának próbájába "kukucskálhat" be a kíváncsi publikum - ismertette a tervezett programokat Pilisy Csenge szóvivő.

Szekszárdon, a Magyarországi Német Színház negyedszázados jubileumi évadot kezd; a színház igazgatója, Frank Ildikó elmondta: vasárnap tartják a két nap múlva sorra kerülő premierjük, Gyurkó László A bús képű lovag Don Quijote de la Mancha szörnyűséges kalandjai és gyönyörű szép halála című zenés tragikomédiájának főpróbáját. A darab rendezője Tóth András Ernő, címszereplője Andrei Hansel.

Tatabányán a Jászai Mari Színház közönségtalálkozóval egybekötött előadást tart pénteken a Közművelődés Házában. A közönség a nyíregyházi Vidor Fesztivál legjobb előadásának választott Magyar a Holdon című vígjátékot láthatja, majd beszélgethet a szereplőkkel, Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Csákányi Eszter, Katona László színművészekkel, valamint Árkosi Árpád rendezővel és a darab szerzőjével, Tasnádi Istvánnal.

A kecskeméti Katona József Színház egyik játszóhelye, az Üzemszínház felveszi Ruszt József nevét. A 2005-ben maghalt Kossuth- és Jászai-díjas rendező, érdemes és kiváló művész 1974 és 1978 között volt a kecskeméti teátrum főrendezője. A Ruszt József Stúdió Színház névadó ünnepségén részt vesznek a neves rendező kollégái, barátai és alkotótársai. Az ünnepség után felolvasószínház keretében Visky András Megöltem az anyámat című darabját mutatják be a színház művészei.

A szombathelyi Weöres Sándor Színház is méltó módon szeretné megünnepelni szeptember 21-én a Magyar Dráma Napját, ezért a Fő téren felállított színpadon előadják azt a műsort, amellyel ezekben a hetekben bejárták Vas megye városait, hogy bérletvásárlásra biztassák a térség lakosait - közölte Jordán Tamás, a teátrum igazgatója. A félórás előadás után a színpad előtt elhelyezett kávéházi asztaloknál helyet foglalnak a színház művészei és minden asztalnál lesz egy üres szék, amelyre leülhetnek az érdeklődők, így rövid, de személyes találkozásra van lehetőség a színész és a néző között.

Zalaegerszegen Szellemidézés címmel tartanak egyfajta felolvasóestet a Hevesi Sándor Színház művészei hétfőn. A 18 órakor kezdődő műsor a Zalaegerszegi Televízió Stúdiójában látható Tucsni András szerkesztésében és összeállításában. A színház művészei korabeli dokumentumok, naplók és könyvek alapján mutatják be Az ember tragédiája színrevitelének történetét. A zalaegerszegi teátrum színészei felidézik a dráma 1883-as bemutatója utáni valamennyi rendezést, egészen az 1983-as zalaegerszegi premierig, egyben a tragédia születésének századik évfordulójáig. A zalai színház akkori nyitódarabját - benne Luciferként Gábor Miklóst - korabeli tévéfelvételekről láthatja majd a műsor közönsége.

A köztelevízió az m2-n 100 év - Játék a színház címmel szórakoztató vetélkedőt indít vasárnap: a 16 részes műsorban színészek, drámaírók mérik össze tudásukat vasárnap esténként az elmúlt évszázad színházáról, irodalmáról, zenéjéről.
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„ A történész: visszafelé tekintő próféta."
August Wilhelm von Schlegel
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ