Esmények
Új helyszíneken és új műfajok bevonásával zajlik május 4-e és 7-e között a 22. Nemzetközi Dixieland Fesztivál Salgótarjánban - értesültünk a fesztiváligazgatótól.
Esmények
Sorsforduló előtt áll a magyar szinkron szakma - mondta a Magyar Szinkron Egyesület elnöke a keddi szakszervezet és a stúdiók képviselői közötti munkadíj-felzárkóztatással kapcsolatos eredménytelen tanácskozás után.
Esmények
Születésnapi programokkal ünnepli fennállásának 110. évfordulóját május 1-jén a Vígszínház, amely ez alkalomra jubileumi albumot jelentet meg - közölte Kiss Péter sajtófőnök csütörtökön.
Esmények
Április 12-én, az esti Hamlet-előadás után – körülbelül negyed 11-kor – adják át az idei Gábor Miklós-díjat a Bárka Színházban. Az elismerést Koltai Tamás, a kuratórium elnöke és Gábor Júlia adja át.
Esmények
A székesfehérvári és a szolnoki teátrum előadásával szerdán este megkezdődik a Vidéki Színházak Találkozójának idei programsorozata Budapesten.
Esmények
Szakmai és rendhagyó programokkal ünneplik a színházi világnapot hétfőn országszerte; az előadások előtt ezen a napon a magyarországi teátrumokban is hagyományosan felolvassák az év ünnepi üzenetét.
Esmények
Színpadon a világ - ez a X. bogotai színházi fesztivál mottója. A világ egyik legrangosabb, kétévente megrendezett nemzetközi seregszemléjére meghívták a Szép kilátás és az Agyő Európa, Európa agyő című miskolci előadásokat. A Paolo Magelli rendező és Alexander Balanescu zeneszerző nevéhez fűződő produkciókat április 12-től 16-ig hét alkalommal adja elő a miskolci társulat Kolumbia fővárosában.
Esmények
Csákányi Eszter Jászai-díjas, érdemes művész kapta idén a Páger Antal-díjat; a színésznő a makói önkormányzat elismerését vasárnap vehette át a Maros-parti városban. A díjat odaítélő kuratórium - amelynek örökös tagjai Hegedűs D. Géza és Tordy Géza színművészek, Réz András filmesztéta, valamint a várost képviselő, makói születésű színművész: Szalma Tamás, valamint Gyarmati Antal, Páger Antal egyetlen fiú unokája - a város és színházkedvelő közönségének szeretetét is kifejezve egyhangúlag ítélte oda Csákányi Eszternek az idei Páger Antal-színészdíjat.
Esmények
Dariusz Gorczyca azon alkotók közé tartozik, akik az extrém művészeti megfogalmazásokban soha nem lépik túl a határt, így megmaradhatnak az analizáló művész pozíciójában. A szinte minden művészeti ágban otthonosan mozgó „tudatalatti mérnök“ két új, minden bizonnyal látványos és izgalmas performance-szal (The Dead Bed, Last Sunday) mutatkozik be december 7-én 18-órakor a Millenáris Parkban.
Esmények
November 29-én, kedden este hét órai kezdettel látható a Bárka Színházban – a Teatr Boguslawskiego produkciójában – Shakespeare Ahogy tetszik-je. Az előadás után a színház kávéházában szakmai beszélgetés lesz az alkotókkal.
Esmények
A Katona József Színház 2005. október 17-20. között a rangos szarajevói MESS Festiválon vendégszerepelt a Kamra nagy sikerű előadásával, a Ledarálnakeltűntemmel. A produkció elnyerte a Legjobb előadás és a Legjobb rendezés díját, valamint a Kritikusok különdíját is. Az alábbiakban a produkció boszniai sajtóvisszhangjából közlünk részleteket.
Esmények
Október 22-én elismerésben részesült a Budapesti Tavaszi Fesztivál.
Esmények
2005. szeptember 30. és október 6. között Rómában – az Európai Színházak Uniója (UTE) XIV. fesztiválján – és Torinóban vendégszerepelt a budapesti Katona József Színház társulata,a Médeia és az Ivanov című produkcióival. Az előbbit négy, az utóbbit két alkalommal tekinthette meg az olasz közönség. Mindkét produkció a közönség zajos ünneplését és az olasz színházi szakma képviselőinek egyöntetű elismerését vívta ki. Erről tanúskodnak a mellékelt kritika részletek is:
Esmények
Öt nemzet színházigazgatói találkoztak Egerben, a Gárdonyi Géza Színházban a hétvégén. Csizmadia Tibor és Laurent Maindon, francia rendező kezdeményezésére nemzetközi színházi konferenciát rendeztek a Szerb Nemzeti Színház, a francia Rictus Theatre, a lengyel stettini teátrum, a sepsiszentgyörgyi színház igazgatói részvételével. A szakmai fórumon egy nemzetközi színházi fesztivál alapjait rakták le.
Esmények
Országos Drámaírói kerekasztalt rendez a Gárdonyi Géza Színház. Közel félszáz kritikus, drámaíró, dramaturg találkozik április 19-20-án az egri színházban. A szakemberek értékelik a Katona József Kuratórium munkáját, valamint olyan témákat vitatnak meg, mint a trágárság a magyar színpadon, hogyan írjunk kortárs német drámát?, az eredeti adaptáció, és a siker – a főszereplő jelenléte vagy hiánya a magyar színpadokon.
Esmények
Az egri Gárdonyi Géza Színház idén is megrendezi április 18-tól 22-ig az Évad az Évadban programsorozatát. A társulat negyedik éve rendez ilyenfajta összegzést: évad végén egy hét alatt valamennyi idei bemutatóját eljátssza.
Esmények
Tizennégy produkció szerepel a június 8-án kezdődő Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) idei versenyprogramjában - tudatta a Magyar Színházi Társaság.
Esmények
Ma van a színházi világnap, amelyet szakmai és rendhagyó programokkal ünnepelnek országszerte; az előadások előtt ezen az estén a magyarországi teátrumokban is hagyományosan felolvassák az év ünnepi üzenetét.
Esmények
2006. március 30-tól április 3-ig tart a III. Nemzetközi Monodráma Fesztivál Egerben. Az alábbiakban a fesztivál részletes programját olvashatják.
Esmények
A Színházi Világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet 1961-es bécsi közgyűlésének határozata alapján tartják 1962-óta annak emlékére, hogy 1957. március 27-én volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.
Esmények
Decemberben is folytatódik a Nagy Britmánia – ezúttal színházi programokkal: december 8-tól a világhírű DV8 táncprodukcióját láthatják az érdeklődők a Trafóban, karácsony előtt pedig eredeti brit humorral szolgálnak a Merlin Színházban. Januárra két igazi csemegét kínálnak nekünk: Nigel Charnok a táncot ötvözi a humorral, Akram Khan pedig a keleti és nyugati mozgáskultúrát társítja előadásában. Karácsony előtt nyílik meg „A szív képei” című nagyszabású kiállítás a Jövő Házában. Az alábbiakban részletesebben is tájékozódhatnak a British Council programjairól.
Esmények
Szex, hazugság és DV8… Mi rejlik a felszín alatt? Az angol fizikai színház legújabb darabja az igazság, a szépség és az illúzió kérdéseit járja körül. A Just for Show a képmutatásról és a magamutogatásról szól: Lloyd Newson koreográfus a minket körülvevő látszat-világ leleplezését kísérli meg és megmutatja a mögötte rejlő „mocskos hazugságokat”. – A DV8 Physical Theatre előadását láthatják december 8-10-ig 20-órai kezdettel, a Trafóban.
Esmények
2005-ben ezen a néven rendezi meg a Bárka Színház a hat évvel ezelőtt Gödöllőtől „örökölt” Magyar Stúdiószínházi Műhelyek Fesztiválját. A névváltoztatás oka az, hogy idén nemzetközivé bővül a program: a négy hazai színház mellett hat külföldi társulat (ebből négy idegen nyelvű) lép fel. A válogatás nagyobbik része a májusban megalakult nemzetközi színházi szervezet, a COMET (Közép- és Kelet-Európai Színházak Szövetsége) tagszínházait mutatja be.
Esmények
A Klauniky Színház és értelmi fogyatékosok közös produkciója látható november 4-én 18 órától a Cseh Centrumban. A tavaly a Cseh Centrumban is nagy sikerrel fellépett brünni Kluniky Színház „ A Törvény, azaz a Természet Törvényeinek Keretein Belül Mérsékelten Haladók Pártja " választási kampánya egy egyedülálló integrációs projekt, formája szerint pedig színházi happening.
Esmények
Szarajevóban vendégszerepel a Kamra népszerű előadása, a Ledarálnakeltűntem.
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„ Ha valaki a hobbijába döglik bele, akkor az egy boldog ember."
Gálvölgyi János
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ