Lápi idill két napban
Dátum: 2006. február 22., szerda, 18:35
2006. február 25-én, szombaton este 7-órakor lesz a premierje Győrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: Brontë-k – lápi idill két napban – című abszurd egyfelvonásosának a Spinoza Házban. A darabot ezúttal a szerzők rendezésében láthatják.

A darabról

Az abszurd humort csillogtató egyfelvonásos színmű 1848 tavaszán játszódik a yorkshire-i lápvidék magányos majorjában, ahol Brontë Patrik tiszteletes három gyermekével él bezárkózva. Az apa máig nem heverte ki azt a megrázkódtatást, hogy felesége a három gyermek világrahozatala után meghalt gyermekágyi lázban, ezért gyűlöli saját nemét – eszébe sem jut, hogy gyermekei szintén fiúk lehetnek. Leánynak neveli és öltözteti mindhármat: a mártíromságot szomjazó Annát (aki Táncsics Mihállyal levelezik), a regényes szerelemre epekedő Emíliát és a kiábrándult, keserű Saroltát – és minthogy magányukat nem töri meg soha senki, a félreértés immár több mint két évtizede rögzült.

Mígnem egy szép napon a dacos Sarolta kiküzdi, hogy Emíliával Brüsszelbe mehessen tanulni. Ott megismerkedik az érett korára is gyámoltalan iskolaigazgatóval, Monsieur Hegerrel, aki anyja kívánságára nősülni kénytelen, ezért minden belépőnek megkéri a kezét. Sarolta persze igent mond. A lápra muszájból visszatérő testvérpárt az elszánt iskolaigazgató női ruhában követi, és ezzel az eddigi, öltözködés meghatározta rend felborul.

Emília szembesül férfi mivoltával, és a felismerés, hogy saját maga felelős kudarcba fúlt életéért, korai halálba taszítja. Sarolta a megvetett Heger oldalán, keserűen távozik, míg Anna tovább raboskodik, virrasztva várja Táncsics újabb levelét.

A melodrámai alaphelyzetet a darab tragikomikus jellemekkel, megveszekedetten hajtogatott rögeszmékkel, és jól poentírozott helyzetekkel teszi groteszkül komikussá. Az írószertől eltiltott leányok hímezik a regényeiket, míg apjuk szüntelenül arra gondol, mire nem gondol három védtelen szűzzel összezárva a mocsár közepén. Mulatságos, de fanyarul mulatságos vígjátékot kínál a lápi idill egy órában a közönségnek.

A darabnak ez nem az ősbemutatója. A kilencvenes évek elején a szerzőpáros maga köré szervezte társulat bejárta vele az ország több egyetemi városát – Budapesten az Egyetemi Színpadon, a Schönherz Zoltán Kollégiumban és az Ascher Oszkár Színpadon léptek fel vele, nagy sikerrel.

A szerzőkről

Győrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba két önálló drámakötettel (Rostáltatás a magtárban, JAK-Füzetek, Kijárat Kiadó, 1998; A passzív apaszív, JAK-Füzetek, L’Harmattan Kiadó, 2005) és több folyóirat-publikációval (Pompeji, Prae, Jelenkor, Szépirodalmi Figyelő, Színház – drámamelléklet) a mai magyar irodalom ismert és népszerű szerzőinek számítanak. Darabjaikkal elnyerték a Bornemisza Péter Drámaírói Ösztöndíjat, a Dramaturgok Céhének szerzői ösztöndíját és az Örkény István Drámaírói Ösztöndíjat.

Mindketten Faludy-díjasok. Schlachtovszky Csaba televíziós dramaturgként dolgozik, Győrei Zsolt pedig a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusa; doktori dolgozata (Heltai Jenő drámai életműve) tavaly jelent meg a L’Harmattan Kiadónál, míg versei, prózai írásai többek közt a Thelème, a Prae, a Kortárs, a Tiszatáj és a Bárka hasábjain láttak napvilágot. Bolygó király című darabjukat a Kecskeméti Katona József Színház mutatta be Sándor János rendezésében, hangjáték-változatát Zoltán Gábor rendezte.

A Spinozában jelenleg több általuk jegyzett előadás fut: több író (Cserna-Szabó András, Havasi Attila, Keresztesi József, Kiss Ottó, Tasnádi István, Varró Dániel és persze saját) műveiből szerkesztették egybe a Legénytoll című kabarét, a Hacsak és Sejó című darabban színészként is fellépnek, míg A kuplékirály a klasszikus kabaré nagy alakjának, Weiner Istvánnak állít emléket a dalai köré álmodott egyfelvonásossal.

A Szemenyei János zenéjére szerzett Vuk című musicaljük ősbemutatóját a Rock és Musical Színház októberre tervezi.

Színészek, közreműködők

A darabot ezúttal, a szerzők rendezésében, a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves zenés-színész osztály (osztályvezető tanárok: Ascher Tamás, Novák Eszter) növendékei adják elő: Friedenthal Zoltán, Herczeg Tamás, Polgár Csaba, Tarjányi Tamás, Vári-Kovács Péter. Most mutatkoznak be először az iskolán kívüli produkcióban. Dramaturgként a harmadéves színháztudós, Rákóczy Anita működik közre.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
 
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
Aforizmák
„ A tizedik Múzsa, aki most kormányoz: a sajtó."
Trollope
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ