Orosz elismerés a Katona József Színház Ivanov-jának
Dátum: 2009. február 5., csütörtök, 19:04
Arany Maszk díjat kapott a Katona József Színház; az oroszországi színikritikusok és szakújságírók által évente odaítélt rangos elismerést a budapesti társulat a legjobb külföldi vendégjáték kategóriában, Csehov Ivanov című darabjának Ascher Tamás rendezte előadásával nyerte el - közölte a színház sajtóreferense csütörtökön

Az Arany Maszkot minden évben a legkülönbözőbb színházi műfajokban - dráma, opera, operett, balett, bábszínház -, összesen több mint harminc kategóriában ítélik oda - emlékeztetett Wéber Edina.

Mint írta, a külföldi vendégjáték kategóriában korábban olyan rendezők előadásait díjazták, mint Giorgio Strehler, Nagy József, Eimuntas Nekrosius, Pina Bausch, Michael Thalheimer, Alvis Hermanis vagy Robert Lepage.

A Katona József Színház tavaly júniusban vendégszerepelt az Ivanovval Moszkvában a Nemzetek Színháza sorozatban, amelyet 2008-ban a világ Ivanov-előadásainak szenteltek. A budapesti színház előadását, amelyet számos neves színházi személyiség, köztük sok, Magyarországon is ismert orosz színész, például Armen Dzsigarhanjan és Oleg Tabakov is megnézett, lelkesen fogadta a moszkvai közönség.

A Katona József Színház társulata egyébként az Ivanovval szinte az egész világot bejárta Bogotától Torinóig és Párizstól Szarajevóig. Voltak Csehov darabjával Bukarestben, Ljubljanában és Belgrádban, és az Ivanov volt a tavalyi Zágrábi Világszínházi Fesztivál záró előadása is.

Az előadás, amely az Ivanov cselekményét a hatvanas-hetvenes évek tipikus szocialista környezetébe helyezi, Szarajevóban 2004-ben a Nemzetközi Színházi Fesztiválon megkapta a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját.


(MTI)

Fotó: Szilágyi Lenke
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
 
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
Aforizmák
„Fucsik azt mondta: Emberek, legyetek éberek! Én meg azt mondom: Éberek, legyetek emberek!
Szász János
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ