Színházi programok a tavaszi fesztiválon
Dátum: 2009. március 23., hétfő, 8:36
Nyolc darab összesen 17 előadásával, német, orosz, lengyel és román társulatok vendégjátékával, emellett hazai bemutatókkal várja a közönséget a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) és a Nemzeti Színház közös Nemzetközi Színházi Fesztiválja március 20. és április 5. között.

A BTF és a teátrum által a Duna-parti színházban első alkalommal kialakított programsorozat Botho Strauss A park című színművének bemutatójával veszi kezdetét. A Szentivánéji álom témáját feldolgozó német színművet Alföldi Róbert állítja színpadra a Nemzeti társulatának tagjaival. A főbb szerepeket Nagy Mari, László Zsolt, Rába Roland, Schell Judit és Rátóti Zoltán alakítja.

Marx Tőkéjét dolgozza fel a Düsseldorfer Schauspielhaus és a Rimini Protokoll társulat március 23-i és 24-i vendégjátéka. A dokumentarista színház újjáélesztésén dolgozó csoport nem a politikai-közgazdasági mű dramatizált változatát hozza el, hanem nyolc ember - többek között egy villanyszerelő, egy vállalati tanácsadó és egy call-center munkatárs - a könyvről és a marxista eszméről szóló személyes vallomását állítja színpadra.

A szentpétervári Kisszínház (Malij Dramatyicseszkij Tyeatr) igazi klasszikussal, Shakespeare Lear király című tragédiájával vendégszerepel a Nemzeti Színházban március 26-án és 27-én. Az orosz színjátszás egyik legmeghatározóbb alakja, Lev Dogyin által rendezett előadás arra keresi a választ, hogyan lehetnek egy nemes szívű apának ennyire hálátlan lányai.

Csákányi Eszter egyesül személyesít meg hét nőt Parti Nagy Lajos A hét asszonya című darabjának ősbemutatóján. A március 27-én és 28-án látható előadást Anger Zsolt rendezte.

A szentpétervári Prijut Komedianta ? Állami Dráma Színház a Vlagyimir Szorokin kortárs orosz szerző Diszmorfománia című műve alapján készült Nem Hamlet című produkcióját mutatja be március 29-én és 30-án. Az Andrej Mogucsij által rendezett előadásban a Benzolhullák punkegyüttes működik közre; megtekintését a színház csak 16 éven felüli és erős idegzetű nézőknek ajánlja.

A Magyarországon is kedvelt román rendező, Silviu Purcarete Frank Vedekind Luluját állította színpadra a szebeni Radu Stanca Nemzeti Színház társulatával. Az előző századforduló botránykövének számító darabot március 31-én és április 1-én tekintheti meg a BTF közönsége.

A színházi fesztivál keretében lesz William Burroughs, Tom Waits és Robert Wilson The Black Rider című zenés darabjának magyarországi bemutató. A Nemzeti társulatának színészeivel április 3-án, 4-én és 5-én látható szcenírozott koncert rendezője Ascher Tamás.

Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényét dolgozta fel a Varsói Nemzeti Színház Kisszínháza Michal Zadara rendezésében. A lengyel társulat felfogásában a darab szereplőit ifjúkorukra visszagondoló érett férfiak alakítják, így a történet keveredik a valósággal, hiszen a regénybeli grundhoz hasonlóan valószínűleg a Kisszínházra is a lebontás vár. A Pál utcai fiúk április 4-én és 5-én kerül a Nemzeti Színház színpadára.



(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
 
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
Aforizmák
„Imádom az ellenségeimet, ha értelmesek, ugyanannyira viszolygok az ostobáktól, akik megvédenek."
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ