Psota Irén, a Nemzet Színésze nyolcvan éves
Dátum: 2009. március 26., csütörtök, 15:27
Psota Irén, a máig energiától duzzadó kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze március 28-án ünnepli 80. születésnapját.

Psota Irén a Mária Valéria-telepen, nagyon szegény családban született, apja alkalmi munkákat vállalt, anyja mosónő volt. Kislány korában apáca vagy orvos szeretett volna lenni, de amikor az önképzőkörben szavalni kezdett, eldőlt a sorsa.

1948-ban vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol osztálytársa volt Berek Kati, Szemes Mari, Soós Imre, Horváth Teri. A végzős növendék 1952-ben a Madách Színházba került, pályakezdőként olyan színészóriásokkal játszhatott együtt, mint Pécsi Sándor, Kiss Manyi, Tolnay Klári, Sulyok Mária, Gábor Miklós. Rövid ideig Dávid Irén néven szerepelt, de később visszavette nehezen kimondható eredeti nevét, bízva abban, hogy a közönség így is meg fogja jegyezni. Neki lett igaza.

1980 és 1982 között a Népszínházban, majd 1989-ig a Nemzeti Színházban játszott, 1989 óta ismét a Madáchhoz köti szerződése. Első kiugró sikere Brecht Kurázsi mama című drámájában a néma Kata szerepe volt, alakításába annyira beleélte magát, hogy noha egy szót sem kellett szólnia, estéről estére berekedt.

Sokoldalú, nagy formátumú színésznő lett, drámai erővel jeleníti meg a tragikus hősnőket éppúgy, mint a zaklatott lelkű asszonyfigurákat vagy a szélsőségesen groteszk alakokat, példa erre Gruse (Brecht: Kaukázusi krétakör), Yerma (Garcia Lorca), Serafina (Tennesse Williams: A tetovált rózsa), Margarida asszony Atheyde monodrámájában.

A musicalek világában is otthon van, imponáló ének- és tánctudását legemlékezetesebben Mrs. Dolly Levyként bizonyította a Hello, Dollyban. Búgó, erotikusan talányos hangon számtalan sanzont és csacska dalocskát varázsolt slágerré (Engem nem lehet elfelejteni, Két kicsi kecske, Tibi, te bitang). Major Tamás oldalán a butuska Lujzaként évekig állandó szereplője volt a rádiókabaréknak és a bohóc szerepköre sem idegen tőle: hatalmas siker volt párosuk Ruttkai Évával.

A filmvásznon máig emlékezetes a púpos Tera szerepében (Ház a sziklák alatt, 1958), játszotta Mátyás király feleségét, Beatrixet a Mit csinált felséged 3-5-ig? című vígjátékban (1964), bordélyházi madámot az Egy erkölcsös éjszakában, Cecíliát a Csárdáskirálynő filmváltozatában (1971).

1959-ben és 1962-ben Jászai Mari díjjal tüntették ki, 1976-ban lett érdemes, 1982-ben kiváló művész, a Kossuth-díjat két alkalommal, 1966-ban, és 2007-ben kapta meg. A Halhatatlanok Társulatának 1996 óta tagja, 2002 óta a Nemzet Színésze kitüntető cím birtokosa. Önéletrajzi kötete Szerelmeim, szerepeim és a szemtanúk címmel 1988-ban jelent meg. További könyvei: PSOTA (2004), Csak a halálom előtt olvasható el, de siess (2008).

Ő az, aki mindent egy lapra tett fel, a színházra. Nem játszik, hanem él a színpadon.

(MTI)

Fotó: Magyar Színházművészeti Lexikon

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
 
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
Aforizmák
„ Lehet bűn nélkül élni? Az nem is élet. Ezt még némely keresztény szentek is sejtették."
Füst Milán
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ