Sokkoltak Schillingék
Dátum: 2006. március 16., csütörtök, 14:44
Sokkolta a berlini Hebbel Színház közönségét a budapesti Krétakör Színház Feketeország című produkciója, amelyet a németországi magyar kulturális évad keretében mutattak be szerdán este.

Schilling Árpád(képünkön) társulata március 23-ig vendégszerepel Berlinben, s az sms-üzenetekre épülő Feketeországot a Hebbel Színház (Theater Hebbel am Ufer - HAU) igazgatója, Matthias Lilienthal globális színműnek nevezte. Mint mondta, a társulat olyan kordiagnózist ír le, amelyben az sms-en érkező hírek hideg tényszerűségének és a mindennapi nyelv obszcenitásának párhuzama az erőszaknak az egész életet átható természetességét sugallja. Az élet minden területét felölelő kiszolgáltatottság, az európai bővítési folyamat életidegensége, az antiszemitizmus és az idegengyűlölet megszokott kliséi, s mindennek összekapcsolása a világpolitika háttérzajával globális színművé emeli a magyar produkciót.

A Krétakör társulatának másik Berlinbe elhozott produkciója a helyesírás szabályait a címadásban szándékosan mellőző, Siráj címmel színre vitt Csehov-mű. A 2003-as premier óta az előadást Európa 13 városában mutatták be, díjakkal halmozták el, Schilling Árpád Moszkvában a Sztanyiszlavszkij-díjat is megkapta érte.

„Csehov Sirályát gazdag, titkokkal teli, felülmúlhatatlan remekműnek tartjuk, amelynek számtalan olvasata van. Úgy gondoltuk, a mi előadásunk, bármennyire is törekszünk a tökéletességre, nem lehet "a" Sirály, csak annak egyik változata, legfeljebb csak megközelítheti a darab mélységét és gazdagságát. Ezt jelezzük azzal, hogy már a címben is elhelyeztünk egy apróbb hibát, "j" betűvel írtuk azt" - magyarázta a produkció megszületése után a rendező. A darabokat Berlinben német feliratozással, illetve szinkrontolmácsolással adják elő.

A Hebbel Színház magyar hetének keretében felolvasnak a Magyarországon született, Berlinben élő írónő, Terezia Mora Alle Tage (Minden nap) című könyvéből, külön programmal lép fel a Krétakör társulatának tagjaiból alakult zenei együttes.

Egy másik berlini színházban, a Schaubühnén Orient Express mottóval rendezik meg csütörtöktől vasárnapig a fiatal szerzőket bemutató fesztivált, a F.I.N.D-ot (Festival Internationale Neue Dramatik), amelyet „az Európai Unió eltolódó határai mentén fekvő országoknak" szentelnek. A műsorban helyet kapott Hamvai Kornél Hóhérok hava című darabja és Németh Ákos minidrámája is.

A hét végén lesz Eötvös Péter zeneszerző As I Crossed a Bridge of Dreams című, japán tárgyú misztériumjátékának berlini ősbemutatója is.

(MTI-Panoráma - Sarkadi Kovács Ferenc/Berlin)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
 
Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy vezető újságok évente többször, meglehetősen lapos körkérdéseket intéznek a szellemi élet kiválóságaihoz. Azok természetesen nem nagyon lelkesednek a kérdésekért és gyakran csípős, fanyar feleleteket adnak.
Aforizmák
„Mire az ember megöregszik, a gyertya többe kerül, mint a születésnapi torta."
Bob Hope
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ