Mácsai Pál negyvenöt éves
Dátum: 2006. március 31., péntek, 7:42
Ma, vagyis március 31-én ünnepli negyvenötödik születésnapját Mácsai Pál Jászai Mari-díjas színész, rendező, az Örkény István Színház művészeti vezetője.

Mácsai Pál Budapesten született 1961-ben, apja a neves festőművész, Mácsai István volt. Első nyilvános fellépése kilencéves korában volt, a rádió Harsona és kürtszó című műsorában. Bár iskolás évei alatt ő volt az osztály bohóca, aki a többieket szórakoztatta, sokáig nem készült színésznek. Gimnazista korában aztán felvették az országos hírű Pince Színház tagjai közé, és ettől kezdve semmi más nem érdekelte, csak a színház. Pályaválasztáskor a Színház-és Filmművészeti Főiskolán kívül beadta a jelentkezését a bölcsészkarra is, de - mint később mondta - pusztán illendőségből.

Azok közé tartozott, akinek már főiskolás korában megismerték a nevét, két osztálytársával, Funtek Frigyessel és Hirtling Istvánnal olyan hármast alkottak, akikre odafigyelt nem csak a szakma, hanem a közönség is. Színészi diplomáját 1984-ben vehette át, 1990-ben megszerezte a rendezői oklevelet is. 1984-1989 között a Nemzeti Színház, ezután 1993-ig a Madách Színház tagja volt, majd 2000-ig a szabadúszást választotta. 2001-től az Örkény István Színház (korábban Madách Kamara) művészeti vezetője. Sokoldalú, tudatos művész, rendezéseit a lényegre látás és precíz kidolgozottság jellemzi. Fontosabb szerepei színpadon: Sakini (Patrick: Teaház asz augusztusi holdhoz), Cipolla (Thomas Mann: Mario és a varázsló), Becket (Anouilh: Becket, avagy az Isten becsülete), Liliomfi (Szigligeti), a színész (Molnár Ferenc: A testőr), Oresztész (Euripidész: Élektra). Egyik legnagyobb sikere, az évek óta telt házakkal menő Azt meséld el, Pista! című Örkény-monológ a háromszázadik előadáshoz jár közel. Huzella Péterrel közös Villon-estjükkel bejárták az országot (Befogad és kitaszít a világ). Több filmben és tévéjátékban is játszott: Gyertek el a névnapomra (1984), Egy szerelem három éjszakája (1987), Sztálin menyasszonya (1990), Szamba (1995), Temetetlen halott (2004).

Amikor az Örkény István Színház művészeti vezetője lett, azt tűzte ki célul, hogy megváltoztassa a Madách Kamara stílusát, arculatát, a főváros színházi életében betöltött szerepét. Saját meghatározása szerint szórakoztató művész színházat kívánt létrehozni, ahol olyan darabok mennek, amelyeket a néző másnapra nem felejt el. Mácsai éles különbséget lát a színházi eszközökkel élő szórakoztató ipar és a valódi színház között. A bulvár szerinte úttest, fasorral, konflissal, közvilágítással, a színháznak ellenben ősi jogai és kötelességei vannak, amelyeket a művész színház képvisel a legmegfelelőbben.

Az ötödik éve játszó Örkény Színház látogatottsága visszaigazolja a művészeti vezető elképzeléseit, ehhez az is hozzájárul, hogy kiváló színészek alkotják a társulatot. Voltak nagy sikerek (Molnár Ferenc: A testőr; McDonagh: Piszkavas), de bukások is (Puskin: Borisz Godunov).

Egy interjúban elmondta: Mácsai Pálnak ő a legszigorúbb kritikusa, soha nem elégedett önmagával, ezért nem tudják bántani a negatív kritikák.

1996-tól alelnöke a Magyar Színész-kamarai Egyesületnek (MASZK), 1997-től vezetőségi tagja a Magyar Színházi Társaságnak. Művészi munkáját 1991-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el, 2001-ben a 32. Magyar Filmszemlén a elnyerte a legjobb férfi epizódszereplőnek járó díjat, 2002-ben - a Madách Kamara magújításáért - a Színikritikusok Díját kapta. Önálló nagylemeze Zárójelentés címmel 1989-ben jelent meg.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
 
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
Aforizmák
„Nincs könnyebb dolog a világon, mint leszokni a dohányzásról... Én már 137-szer megtettem ezt".
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ