Különleges relikviák
Dátum: 2010. január 28., csütörtök, 19:43
Thália temploma címmel a magyar színjátszás történetét különleges relikviákon keresztül megidéző kiállítás nyílt csütörtökön a szegedi Somogyi-könyvtárban.

Thália temploma címmel a magyar színjátszás történetét különleges relikviákon keresztül megidéző kiállítás nyílt csütörtökön a szegedi Somogyi-könyvtárban.

„Felhő Rózsinak – Byll” - így szól az aranybetűkkel hímzett fölirat azon a hófehér selyemszalagon, amelyet a szegedi színház egykori primadonnája kapott búcsúföllépése alkalmából, álnév mögé rejtőző, titkos hódolójától. A szalagot bárki megcsodálhatja, aki ellátogat a szegedi Somogyi-könyvtárba, a Szegedi Nemzeti Színház Jászai-díjas főrendezője, Sándor János magángyűjteményéből válogatott kiállításra.

A tárlaton száznál is több, háború előtti színházi képeslapon látható több Szegeden fellépő jeles művész portréja és dedikációja. Az egyik levelezőlapot például Jászai Mari írta zöldségesének. A színésznő azt kérte a kereskedőtől, küldjön neki friss gyümölcsöt, de őszibarackot ne, mert azt rendkívül utálja.

A kiállításon szintén képeslapok segítségével mutatják be a monarchia-korabeli Magyarország városainak színházépületeit, s a nézelődők böngészhetnek híres előadásokról készült képsorozatok, tréfás színpadi jelenetek között is.

A gyűjtemény különlegességei közé tartoznak a Denevér és a Dollárkirályné című előadások „súgópéldányai”, valamint a szegedi színház egy régi páholydísze és kandelábere. Ez utóbbi a teátrum nézőterét borította fénybe egykor, a színházban ugyanis egészen az 1930-as évekig gázvilágítás működött.

A kiállítás legrégebbi tárgya a Pesti Magyar Színház alapító okirata, ezt 1837-ben a megyéknek és főuraknak küldték el, adományokat kérve.

„A színész olyan, mint a tavalyi felhő, ahogy lelép a színpadról, már nincs” - idézte Jászai Mari szavait Sándor János, aki azért kezdett színháztörténeti kutatásokba, hogy emléket állítson a világ talán legillékonyabb művészeti ágát művelő elődeinek. A rendező elmondta, gyűjteményének anyagát részben színházszerető emberektől kapta, részben, pedig aukciókon vásárolta.

A tárlat március 27-én, a színházi világnapon zárul.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

 
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
Aforizmák
„ Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött."
Karinthy Frigyes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ