Egyetemi színjátszó fesztivált rendeznek Pécsett
Dátum: 2006. április 21., péntek, 13:57
Tizenegy egyetemi teátrum mutatkozik be a VI. Egyetemi Színjátszó Fesztiválon, amely április 28-án kezdődik Pécsett - közölte az esemény szervezője pénteken a baranyai megyeszékhelyen, sajtótájékoztatón.

A négynapos programsorozat a felsőoktatási intézmények támogatásával működő amatőr társulatok bemutatkozását, a tapasztalatcserét, a munka szakmai színvonalának növelését kívánja segíteni - mondta el Mikuli János.

A szervező, aki a pécsi Janus Egyetemi Színház (JESZ) vezetője is, hozzátette: az előadásokat a JESZ, valamint a Pécsi Egyetemi Klub stúdiószínházában tartják, a belépés ingyenes.

Tájékoztatása szerint az első bemutató Moliere Tartuffe című darabja lesz a JESZ előadásában, ezt a budapesti Utópia Színkör feldolgozásában Tasnádi István Közellenség című darabja követi.

A debreceni Konzervszínház újsághírek tartalmának előadására vállalkozik Mi újság? címmel, a győri Maszek Színpad Toepler Zoltán A látszat dzsal című darabját mutatja be.

Jövő hét szombaton láthatja a közönség Hubay Miklós-Vas István-Ránki György Egy szerelem három éjszakája című művét a Szegedi Egyetemi Színház előadásában, a veszprémi Feleselők Színpad tagjai pedig Harold Pinter Étellift című darabjával lépnek színpadra.

A budapesti ReActor Színház egy igazi klasszikust, Molnár Ferenc Liliom című darabját viszi színre, a vendéglátó JESZ pedig egy újabb előadással, Vágó Márta József Attiláról szóló könyvének feldolgozott részleteivel várja az érdeklődőket. A címe: „ez a mi munkánk".

Vasárnap a szlovákiai Nyitráról érkező NYEKK aVámos Miklós könyvéből írt, Anya csak egy van című darabot mutatja be, a budapesti Radikális Szabadidő Színház társulata pedig saját, A szerelem írásjegyei című művel lép színpadra.

A budapesti Kilogalo Színpad Samuel Beckett a Játszma vége című darabjával, a szegedi Focus Műhely Nádas Péter Találkozás című tragédiája nyomán készült előadásával jelentkezik Maga például eljött ide címmel.

A produkciókat május elsején értékeli a zsűri, és a legjobb előadásokat különböző díjakkal jutalmazza.

Mikuli János szólt arról is, hogy a tíz éve működő JESZ 1999-ben rendezett először országos egyetemi és főiskolai színházi fesztivált. A számukra nyújtott szerény támogatások, a szűkös költségvetés miatt meghívásaiknak azonban kevesen tudnak eleget tenni.

A teátrum vezetőjének szavai szerint szinte minden hazai felsőoktatási intézményben van színházi élet, de csak nagyon kevés együttes engedheti meg magának, hogy rendszeresen utazzon, vendégszerepléseket vállaljon.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
 
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
Aforizmák
„ Szeretni valakit annyi, mint átvilágítani."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ