Kihagyhatatlan ajánlat
Dátum: 2005. október 16., vasárnap, 18:06
Talán soha nem volt még ilyen „erős” színházi hétvége a Budapesti Őszi Fesztivál programjában. Október 22-én és 23-án egyszerre lesz jelen Budapesten a kortárs európai színház két legjelentősebb alkotója, a lengyel, illetve a német színházi élet fenegyereke, Krzysztof Warlikowski és Frank Castorf.

   A negyvenes évei elején járó Warlikowski rendezései elsősorban a görög drámákhoz és Shakespeare műveihez kapcsolódnak, most azonban Sarah Kane egyik drámáját állította színpadra. Sarah Kane formabontó, provokatív művei mindig is kihívást jelentettek a színház számára, 28 éves korában elkövetett öngyilkossága pedig mitikus szerzővé avatta. A Megtisztulva több kritikus szerint is fordulópontot jelent Warlikowski pályáján. A három lengyel színház koprodukciójában létrejött előadás bemutatóját 2001 decemberében tartották Wroclawban, azóta több külföldi színházi fesztiválon szerepelt jelentős sikerrel.

A keletnémet származású Frank Castorf 1992-ben vette át a Volksbühne vezetését, s tette rövid idő alatt minden szempontból nyitott, kulturális centrummá, igazi népszínházzá a jelentős múltú intézményt. Kivételes formátumú, a filmet, a videót is meghatározó eszközként használó, gyakran provokatív élű rendezései többnyire heves vitákat kavarnak. Bulgakov regényének cselekményét időtleníti Castorf rendezése: Woland, a Henry Hübchen által játszott Sátán, lecsúszott bárénekesként énekli a „Sympathy for Devil”-t (Mick Jagger sorai az előadás mottójaként is olvashatók), a Jézus-történetet a háttérben filmként forgatják, Margarita repülése filmtrükkök sorozataként elevenedik meg. A Bécsi Ünnepi Hetekkel közös produkció bemutatója 2002-ben volt, s Bécsben is, Berlinben is végletesen megosztotta a közönséget.

Hogy a magyar színházi élet európai színvonalú-e, lehet vita tárgya, október utolsó előtti hétvégéjén azonban – két napig legalábbis – nincs értelme erről vitatkozni.

Október 22./23. 19:00 | Millenáris Teátrum

Sarah Kane > Megtisztulva
Wroclawski Teatr Wspolczesny | Teatr Polski | Teatr Rozmaitosci [PL]
Rendező |
Krzysztof Warlikowski
Október 22./23. 19.00 | Nemzeti Színház

Bulgakov > A Mester és Margarita
Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz [D] |
Rendező | Frank Castorf

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
 
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
Aforizmák
„ Azt mondották, hogy a múltat még Isten sem tudja megváltoztatni: a történetírók képesek rá, és talán ezért is tűri meg őket az Isten, mert e tekintetben hasznára lehetnek"
Samuel Butler
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ