Lehoczky Zsuzsa 70 éves
Dátum: 2006. július 16., vasárnap, 11:25
Július 18-án lesz hetvenéves Lehoczky Zsuzsa Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, operetténekes, kiváló művész.

1936-ban Szegeden született. Egészen kislányként tette meg az elsõ színpadi lépéseket, hatévesen a szegedi Nemzeti Színház Szentivánéji álom elõadásán õ játszotta Babvirágot, és õ volt Pillangókisasszony fia Puccini operájában. Felnõttként pályáját szülõvárosa színházában kezdte mint táncosnõ, innen 1956-ban Kaposvárra szerzõdött, 1957-tõl újra Szegeden játszott. 1962-ben szubrettnek szerzõdtette a Fõvárosi Operettszínház, s már a bemutatkozáskor óriási sikere volt: A mosoly országában láthatta elõször a budapesti közönség. Ének-és tánckészsége, sajátos humora a szubrett szerepkörben kiválóan érvényesült.

Emlékezetes alakítást nyújtott a Csárdáskirálynõ, a Maya, a Leányvásár, a Bál a Savoyban, a Mágnás Miska című operettekben. Neve összeforrt az elsõ magyar musical-sikerrel: több százszor játszotta a My Fair Lady Elizájának szerepét Básti Lajos partnereként. Prózai színészként is rangos feladatokat kapott: Haumann Péter és Garas Dezsõ partnere volt a Napsugár fiúk című Neil Simon-darabban, Madame Chouchout játszotta a Kaktusz virágában, Barkó Júliát alakította Moldova György Az ifjú gárda című színművében. Szerepelt a Nyáron egyszerű, és a Foto Háber című filmekben, illetve a Különös vadászat, a Mozgófényképek, és a Hello, doki című tévéjátékokban. Jelenleg a Madách Színház Forgószínpad című produkciójában játszik.

Amikor a hatvanas évek elején Lehoczky megjelent Budapesten, barna haja és barna szeme igazi revelációnak számított, abban az idõben ugyanis az összes primadonna és szubrett, - Németh Marika, Petress Zsuzsa, Zentay Anna, Mednyánszky Ági - szõke volt. Õ maga is érezte a közönség lelkesedését és feléje áradó szeretetét, csinos volt és fiatal, önbizalommal teli, még nem érzékelte a pálya súlyát és buktatóit. Ma úgy érzi, hogy az elmúlt több, mint negyven év a sikerekkel és a csalódásokkal együtt csodálatos volt. Csak a szépre emlékszik: az operett fénykorának csillagaira, akikkel együtt lehetett a színpadon, és akik már nincsenek köztünk: Honthy Hannára, Feleki Kamillra, Latabár Kálmánra, Rátonyi Róbertre.

A hatvanas-hetvenes években a legnépszerűbb színésznõk egyike volt, akit nem csak a közönség imádott, de a kritikusok is csak dicsérték. A magánélete is érdekelte a publikumot: sikeres házassága Tichy Lajossal, a népszerű focistával, majd lányuk születése csak még rokonszenvesebbé tette.

Élete összefonódott az operettel, õ lett a műfaj egyik nagyasszonya. Amikor 2004. márciusában Kossuth-díjjal tüntették ki, azt nyilatkozta: személyében több, mint ötven év után részesült Kossuth-díjban operettszínházi művész, s ez nem csak a saját, hanem egyben a teátrum sikere is. A legrangosabb művészeti díjon kívül két ízben (1966,1974) kapott Jászai Mari-díjat, 1981-ben lett érdemes művész, 1989-ben kiváló művész. A Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjét 1995-ben kapta.

(MTI-Panoráma - Sajtóadatbank)

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
 
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
Aforizmák
„ A dicséretek visszautasítása: az a vágy, hogy kétszer dicsérjenek meg."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ