Kaszás Attila-díj - Bemutatták az idei jelölteket
Dátum: 2014. április 14., hétfő, 23:31

Pogány Juditot, Nagy Alfrédot és Schneider Zoltánt jelölték idén a Kaszás Attila-díjra; a három színművész közül a közönség választja ki azt, aki a szeptember 8-i gálán átveheti az elismerést. A díjátadót ezúttal négynapos fesztivál kíséri a Győri Nemzeti Színházban.

A szavazási eljárás utolsó fordulójába Pogány Judit, az Örkény István Színház, Nagy Alfréd, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és Schneider Zoltán, a Radnóti Miklós Színház társulatának tagja jutott - közölte Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere a Mozaik Művészegyesülettel közösen alapított díj jelöltjeit bemutató sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Idén hetedik alkalommal adják át az 500 ezer forinttal járó díjat, amely a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását szolgálja.

Pokorni Zoltán felidézte: az eredeti elképzelés az volt, hogy olyan díjat alapítsanak, amelyről a színészek dönthetnek és nem a politika. Három éve megváltoztatták a szavazási eljárást, és az utolsó körben a három jelölt közül a közönség választhatja ki, hogy ki kapja az elismerést.

A díjra a magyar nyelvű színházak saját társulatuk egy-egy tagját javasolhatták. A polgármester kiemelte, hogy a színházak érdeklődése megnőtt a díj iránt, idén már 38 nevezés érkezett. A nomináltak a második szakaszban önmaguk közül, titkos szavazással választották ki a továbbjutó három színészt.

A közönség a kaszasattiladij.hu oldalon már hétfőtől, május 12-től pedig telefonon és sms-ben is szavazhat a díjra. A szavazatokat június 12-ig várják - tette hozzá Pokorni Zoltán.

Tájékoztatása szerint a jelölteket bemutató folyamat júniusig tart. A közmédia televíziós csatornáin 4 perces kisfilmeket sugároz a jelöltekről egy hónapon keresztül, és a kulturális műsorokban is teret ad az eseménynek. A Heti Válasz, a Magyar Nemzet és a kultura.hu is bemutatja a jelölteket.

Vasvári Csaba, a Mozaik Művészegyesület alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy idén újdonságként a díj átadása köré négynapos fesztivált szerveznek a Győri Nemzeti Színházban szeptember 5. és 8. között, a jelöltek társulatainak fellépésével.

Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója elmondta: a három színészt színházuk egy-egy előadásával mutatják be a fesztiválon, a díjátadó gálát pedig a negyedik napon, a rendezvény záróeseményeként tartják meg.

A díjat alapításának évében, 2008-ban Szarvas József, 2009-ben Nemes Levente, 2010-ben Mátray László, 2011-ben Mucsi Zoltán, 2012-ben Bányai Kelemen Barna, 2013-ban pedig Borovics Tamás vehette át.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
 
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
Aforizmák
„ Ha egy nap nem zongorázom, már észreveszem. Második nap a szakma, harmadik nap a közönség."
Szvjatoszlav Richter
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ