Svejk a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban
Dátum: 2014. április 19., szombat, 0:45

Spiró György Svejk című komédiáját mutatják be Halasi Imre rendezésében pénteken Zalaegerszegen, a Hevesi Sándor Színházban.

A Jaroslav Hasek szatirikus regényéből készült színpadi feldolgozás követei az eredeti mű dramaturgiáját, de Spiró György átiratában a történetnek még erőteljesebb, a béke mellett állást foglaló, humanista, háborúellenes kicsengése van - mondta el Halasi Imre az MTI-nek.

A Svejk a prágai újságíró, Jaroslav Hasek (1883-1923) legmaradandóbb műve, bár korai halála miatt regényét nem tudta befejezni, a hiányzó harmadik rész újságíró barátja, Karel Vanek munkája. A súlyos üzeneteket hordozó történet üzenete, hogy az embereknek soha többé ne kelljen átélni a háború borzalmait - fejtette ki Halasi Imre.

Beszélt arról is, hogy - bár a hivatalos irodalomtörténeti kutatások nem igazolták egyértelműen - a legendák szerint Svejk valóságos, élő személyiség volt, akit a feljegyzések alapján a regény írója személyesen is ismert. Svejk joviális, kedves, szerethető figura, a rémséges történet közepette is kitűnik pozitív gondolkodása, az élni akarása, amely nélkül nem lehet túlélni a háború borzalmait - fűzte hozzá a rendező. Szólt arról is, hogy tizenhét évvel ezelőtt dolgozott utoljára a Hevesi Sándor Színházban és most ismét egy kiegyensúlyozott, jól működő társulattal állíthatta színpadra a darabot.

A címszerepet játszó Besenczi Árpád az MTI-nek elmondta: Spiró György változata szárazabb, szikárabb, ugyanakkor emberibb átirata az eredeti regénynek. Svejk hétköznapi figura, története a kisember csetlését, botlását mutatja be, aki egészséges humorával, optimizmusával, önbizalmával a háború borzalmai közepette is helyt tud állni.

A Jászai-díjas színművész, a színház igazgatója hozzáfűzte: Svejk története a háború, a mindenkori erőszak, az öldöklés ellen szól. Felidézte, hogy két évtizeddel ezelőtt Pécsett egy Svejk-átiratban Lukács főhadnagyot játszotta. A cseh rendező által színpadra állított előadás aktualitását akkor az adta, hogy a baranyai megyeszékhelytől nyolcvan kilométerre a szerbek Eszéket bombázták és sajnos megint olyan világot élünk, amikor ugyan távolabb, de egy szomszédos országban ismét dörögnek a fegyverek - emlékeztetett az igazgató.

A főbb szerepeket a pénteki premieren Urházy Gábor László, Farkas Ignác, Mester Edit, Hertelendy Attila, Kiss Ernő, Czegő Teréz, Misurák Tünde Wellmann György és Bellus Attila játssza.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
Aforizmák
„ Bármiben hiszel is, meghalsz, de ha semmiben sem hiszel, már élő halott vagy."
Kertész Imre
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ