Palcsó Tomit bedobták a „mélyvérbe”
Dátum: 2006. szeptember 4., hétfő, 9:49
Tinisztárokkal a tinédzserekért !– valahol ez a fő koncepciója annak a vállalkozásnak, amely 56 csepp vér címmel rockmusical segítségével kívánja bevezetni az eddig közönyösnek tűnő fiatalságot 1956 őszi forradalmába. Ezért is történt, hogy tutira mentek: nem a még csak-csak reményteljes ifjú színészek, hanem a tavalyi Megasztár-verseny második helyezettje, a kiscsajszik szíve csücske, a finom mosolyú, törékeny, a bulvár által agyoncincált szerelmi életű Palcsó Tamás kapta az abszolút főszerepet, Rómeót.

Rá aztán zizzennek majd nemcsak a lánykák, de ábrándos tekintetétől letaglózott mamáik, nagynénjeik is, amúgy teljes joggal: még ez a két, média-fölbedöngölős év se bírta elrontani őt emberségében. Szerény, nagyon tehetséges, tanulni vágyó és odaadó. A lírai kettősnél még pirulni is tud! Mindenki csak dicséri a produkcióban. Partnere Veres Mónika, aki szintén csodás hanggal de összehasonlíthatatlanul kisebb sztárolással kezdte énekesi pályafutását Babos Gyula zenekarában. Annak a baromi lapszám-emelő fogásnak, miszerint a szerepért boxkesztyűkkel vívó Rúzsa Magdit kellett Mónikának Júliáért levernie, semmi alapja sincs! Mivel a kishegyesi pacsirta nem vállalta ezt el, így a hosszas casting második helyezettje kapta meg. Nagyon sok embert kipróbáltak, és a fiatalok mellett még két megasztáros: Puskás Péter és a svéd-magyar Hoffmann Mónika is szerepel majd a Papp László Aréna gigaszínpadán. Valóban ez lesz Magyarország legeslegnagyobb ilyen építménye: 2400 négyzetméteren 162 színész/énekes lép majd föl. Az ő munkájukat 300 ember segíti a színfalak mögött.

 Először a szolnoki színházba képzelték el a szerzők – Pintér Tamás alias Oroszlán, a híres kaszkadőrtanár, mint ötletgazda, Horváth Péter író és Mihály Tamás omegás zenész – a darab előadását. Akkor még Szikora János rendezésében folytak a próbák. De aztán egyre nőtt, nődögélt a projekt, és ezt már csak a BA kapacitása bírta el. Ettől fogva Horváth Péter átvállalta a rendezést is, Szikora művészeti tanácsadóként áll mögötte. Juhász Katalin tervezi ide a díszletet, Csík György a jelmezeket, a két koreográfus pedig Bóbis László és Kozma Attila. Zenei vezető Babos Gyula, a doboknál ott ül majd egy másik Omega-tag is: Ciki, vagyis Debreczeni Ferenc.

A szereplők persze nemcsak a tiniszívek megdobogtatására lettek kiválogatva, gondoltak azért más korosztályra is, „mely az úton poroszkál”… Kaszás Attila, a Padlás című Vígszínház-beli musical törzstagja  a harmadik főszereplő, mellette ott lesz a Miller család is: Lajos, az operaénekes alakítja Palcsó/Rómeó papáját és fia Zoltán, pedig Mercutio. Színre lép még Balogh Erika, Keresztes Ildikó, Forgách Péter, Seress Zoltán, a két szappanopera-majdnemsztár: Szanitter Dávid, a Jóban-rosszban-ból és Kiss Zoltán, a korai Barátok közt-ből. Lesznek a Horváth Péter vezette Shakespeare Akadémia hallgatóinak is kis szerepek. Meg még sokan mások….

A sztori Pintér Oroszlán agyából akkor pattant ki, amikor Andy Vajna szintén ötvenhatos filmjét segítette munkájával. Miközben egy este a West Side Storyt hallgatta a filmes hajcihőt kipihenve, arra gondolt: miért ne lehetne nekünk is egy vad, véres, de szép szerelmes történetünk erről a közel két hétről, amely alapjaiban megváltoztatta a világot? Melyet végre meg kéne normálisan – összefogva, együtt!! – ünnepelni… A szerzők boldogan kaptak az ötleten, hiszen vannak gyerekkori élményeik róla. Horváth apukája Csongrádon volt forradalmi főszereplő, amit meg is szívtak aztán rendesen. Azok az idők soha el nem múló emléket égettek a kis Péterbe, aki sok más munkájában már régtől foglalkozott ezzel.

Mihály András a zenéről is beszélt: play back-ellenes mozgalmat indítva, megígérte, hogy csakis élő muzsika fog szólni, mégpedig dalformában, hiszen az a legjobb vivőanyag a nagy átéléshez „lélektől lélekig”… Dramaturgjuk az a Magyar Fruzsina, akinek férjét, Mécs Imrét sokan nemtelenül és aljasul támadták füttyös felhecceltektől neves showman-ig…  Az ő megkérdőjelezhetetlen tisztessége és emlékeinek felidézése sokat segített a szereplőknek, szerzőknek a még kézzelfoghatóbb hitelesség elérésében.

Kisvárosban játszódik a történet. Azon a varázsos és vérbeboruló éjszakán. Amit megelőz egy szintén gyilkosságba torkolló nap, amikor a falusi suhancok és kitelepített fiúk – köztük a színész gyereke, Rómeó – kakaskodó heccelődésből halált okoznak. Az oroszok nem engednek temetni, de a gyerekek dafke elkaparják az ismeretlen halottat. (Antigoné-effektus!). Ezt a botrányt eltussolandó, a szovjetek jelmezbált szerveznek másnapra, október 23-ára. Amin az ávós laktanya vezetőjének kislánya, Juli, névrokonának öltözve találkozik – nomen est omen – a Rómeó-jellegű Rómeóval… De csak fellángolhat a láz; ez jut nekik meg egy vadul egymásba feledkező együttlét, hiszen ez az éjjel a forradalomé, a zűrzavaré, a lázadásé már országszerte. Ennek a káosznak köszönhető a fiatalok násza is, hiszen bár Rómeót az erkélyjelenet előtt letartóztatják az előző esti dologért, a lány a cellába is beszökik hozzá, kihasználva a zűrzavart. Ám a másnapi leleplezést nem tudják elkerülni: Júlia bátyja, aki a papa helyetteseként regnál a laktanyában, felfedezi együtt alvásukat. Halált hörög a srácra, de a falusi fiúk, Mercutió vezetésével rárontanak. Szabadító akciójuk végén a báty halott… A nagy kavarodásban még Lőrinc barát falusi templomában összeházasodhatnak a megrettent szerelmesek, amikor azonban az orosz tankok megtámadják a környéket, védekezés nélkül elesnek a harcban. De a halálban már nem választhatja el őket többé a hülye politikai acsarkodás…

A részvevők mind egy szálig hisznek a darab küldetésében; abban, hogy a sok „mai kocsmává lezüllesztett” október 23-ai megemlékezés – szétsípolt sírkerti ünneplés, hazaárulónak szidott halálraítéltek gúnyolása, stb. – után ez az előadás etalon lesz. Ezért ők mindannyian – pártállásra való tekintet nélkül – „színházi gázsiért” hajtanak. Bár kiemelt helyen szerepel az ünnepségek sorában ez a bemutató, de állami támogatásként csak 3,7 millió forintot kaptak. A többit a szponzorok - Samsung, Szerencsejáték Rt., a sorba be lehet állni még! – adják önként-dalolva, hiszen erkölcsileg olyan támogatókat tudhatnak maguk mögött, mint az emlékbizottság elnöke, Kosáry Domokos akadémikus, Gyurcsány miniszterelnök, stb. Nekik még a meleg ajánlásuk is sokat számít a támogató-vadászatban, hiszen pályázgatni nincs idejük. Erről Nagy Endre, e darab és a Grant Film alapító-producere mesélt. 16 kamerás tévéfelvétel a produkcióról, és önálló film is készül párhuzamosan a műből.  Bokor Attila, a hajdani Color-együttes tagja rendezi Stenszky Gyula és Pintér András operatőr közreműködésével. A télvégi filmszemlén akarják bemutatni és DVD-n teríteni szerte az országban, mivel az Aréna adottságaihoz hasonló sportcsarnok nincs több nálunk. Így „tájolni” egyelőre nem mehetnek vele... A  budapesti Arénában két estén – október 19-én és 22-én, este hétkor – lehet megtekinteni ezt a kaszkadőrcsapatokkal, (vezető: Piroch Gábor nemzetközi szaktekintély), olimpiai bajnok tőrözőkkel, öttusásokkal, cselgáncsozókkal felturbózott akciójelentekben gazdag látványszínházat. Rebesgetik, hogy felgördülnek majd a tankok is… Mindezért 4900-9900 forintos jegyárakat kell fizetni az ismert árusítóhelyeken, ahol megkezdték már az értékesítést. A zenei anyag pedig kapható lesz CD-n.

Szász Judit

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Mami52 2006-09-24 23:23 | Válasz erre | #1
Ez az első alkalom, hogy Palcsó Tamásról végre értelmes, a lényeget érintő kritikát, véleményt olvashattam. Igazán megérdemelte, pláne azok után, amit a bulvár művel vele. Kár, hogy a cikkhez elég körülményes eljutni.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
 
Aforizmák
„ Játssz, mert ha nem játszol, megöregszel, és ha megöregszel, meghalsz."
Kínai közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ