Ausztrál darab – magyar színházban
Dátum: 2006. október 6., péntek, 9:15
A tizenévesek mai problémáit mutatja be Stefo Nantsou ausztrál író-rendező Csatárok című darabja, amelyet első alkalommal mutatnak be a szerző hazáján kívül, mégpedig a Kolibri Színházban.

Stefo Nantsou 1988-ban kezdett színházzal foglalkozni, társulata Zeal Theatre néven vált ismertté. Nem tekintik magukat kifejezetten ifjúsági színháznak, inkább azt mondják: felnőtt témákat dolgoznak fel kamaszoknak.

Stefo nemcsak rendezi darabjait, hanem írja is; Kövek című alkotását már láthatta a közönség a Kolibri Színházban.

A 2004-ben írt Csatárok próbái a héten kezdődtek el a Kolibri Színházban. A rendező elmondta, hogy a Csatárokban két focista fut össze a kocsmában. Másnap a szomszéd falu csapatával fognak játszani. Unalmukban pletykálni kezdenek, majd egy idő múlva elszabadulnak az indulatok. Tombol a féltékenység, a fociláz és a rasszizmus.

Stefo Nantsou bátor ember, napjainkban nagyon kevés színház engedheti meg magának, hogy ne előre „szavatolt” sikerdarabot mutasson be. Ezt ő így fogalmazza meg: ugyan hatalmas rizikó saját darabot színre vinni, de szerencsésnek mondhatja magát, mert megismerték már őt, tudják, hogy fiatalokat szólít meg, amire világszerte van igény. Inspirálja az is, hogy közönsége rögtön kifejezi, ha valami tetszik neki, s persze azt is, ha nem. Nagy kihívásnak tekinti, hogy az egyik legnehezebb közönségnek kell színdarabot írnia és rendeznie.

A magyar színészek és az ausztrál rendező között nem okoz problémát a nyelv. A próbákon tolmács is jelen van, de ha épp nem ér rá, akkor sincs gond, Stefo felpattan a színpadra és megmutatja, milyen gesztusra gondolt, hisz korábban színészkedett is.

A szerző szerint a mai fiatalok elvesztették érzelmeiket, olyan filmeket látnak, amelyekben rengeteg gyilkosság van, de nem élik át igazán a történteket, ezért darabjában ő főleg az érzelmekre kíván hatni.

Mint elmondta: olyan igaz történeten alapuló, tragédiába fulladó eseménysort mutat be a Csatárokban, amit látva, a fiatalok azt mondhatják: jé, ez velem is megtörténhet.

A rendező Kövek című darabját számos országban bemutatták, például Németországban, Dániában, Hollandiába, Kanadában és Angliában. A kérdésre, hogy szerinte a különböző országokban hasonló gondokkal küzdenek-e a tinik, azt felelte: nem tudná elképzelni darabját Kínában vagy valamely ázsiai országban, mert ott nem értenék meg ezeket a problémákat, ám Amerikában és Európában igen, mert ezek a kultúrák közel állnak egymáshoz. A fiatalok hasonló trendet követnek, a ruházatuk, a hajviseletük azonos, mint ahogy a problémák is: a csellengés, a drog, az alkoholizmus vagy a szex.

A rendező elmondása szerint az ausztráliai vidéki, falusi emberek nagyon szegények. A fiataloknak nincs lehetőségük a kitörésre, a jövőjük kilátástalan. Van, aki már 15 évesen alkoholista lesz, és sokszor bűnözés a folyamat vége. Sok fiatal lop autót, amivel gyorsan hajt, majd balesetet szenved. Ez történik a Csatárok című darabban is.

A díszlet egyszerű lesz, ám a rendező szívesen alkalmaz darabjaiban élő zenét, ami most sem marad el. A színészek dobolni tanulnak, ugyanis brazil ritmusokat kell eljátszaniuk, ami a focimeccs hangulatát hivatott tükrözni.

A darabban Megyes Melindát, Ruszina Szabolcsot és Szanitter Dávidot láthatja a közönség. A Csatárok bemutatója október 21-én, szombaton este hét órakor lesz a Kolibri Színházban (Jókai tér 10.).

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
 
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
Aforizmák
„Ha kacagok a földi dolgokon, azért van, hogy ne sírjak."
George Gordon Byron
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ