Pénteken kezdődik a Keresztény Színházi Fesztivál
Dátum: 2016. május 19., csütörtök, 10:35

Élethű marionettbábokkal, fekete mesével és misztérium musicallel érkeznek lengyel és olasz társulatok Budapestre, a pénteken kezdődő egyhetes Keresztény Színházi Fesztiválra az Újszínházba.

A fesztiválon színházi előadások, koncertek és beszélgetések várják a közönséget négy budapesti helyszínen.

Az idén két olasz és egy lengyel társulatot hívtak meg a fesztiválra: a cataniai Fratelli Napoli Bábszínház a Krisztus a Golgotán című marionett bábelőadást, a palermói Teatro Iaia A rózsafüzér című darabot mutatja be, a lengyel Teatr A elnevezésű társulat pedig az Apokalipszis című előadásával érkezik Budapestre.

A május 21-én, 24-én és 25-én az Újszínházban látható olasz és lengyel összművészeti produkciók közös vonása, hogy az alkotók nemzeti és európai hagyományokból építkeznek, előadásaikat ugyanakkor kortárs elemekkel ötvözik - közölték a szervezők.

A Fratelli Napoli Bábszínház Krisztus a Golgotán című darabját május 21-én mutatja be. A társulat saját készítésű, faragott arcú bábokat mozgat a színpadon. A középkori vásári bábjátszásra emlékeztető, hagyományőrző szicíliai előadás humorral és modern kiszólásokkal fűszerezve reflektál a jelen korra - olvasható a darab ismertetőjében.

A másik olasz társulat, a Teatro Iaia Rózsafüzér című fekete meséje május 24-én látható. Az olasz rendezőpáros - Clara Gebbia és Enrico Roccaforte - kortárs operára emlékeztető előadása egy zsarnok anya megbocsátásának története.

A lengyel Teatr A társulat Apokalipszis című zenés-táncos játéka is a hagyományokra épít. Mint írják, a Gliwicéből érkező független utcaszínház csak a budapesti felkérés kedvéért alakította át kültéri produkcióját, amelyet ezúttal az Újszínház nagyszínpadán adnak elő május 25-én. A társulat vezetője Leszek Stys, aki összművészeti produkciókat hoz létre, előadásaiban ötvözi a lengyel népzenét és népi hagyományokat a modern színpadi eszközökkel.

Az Újszínház és a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplom mellett az idén a Nemzeti Színházban és a RAM Colosseumban is zajlanak programok.

A budapesti Nemzeti Színházban mutatja be a debreceni Csokonai Nemzeti Színház Orbán János Dénes A magyar Faust című darabját Árkosi Árpád rendezésében május 23-án, ugyanezen a napon az Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplomban a nyíregyházi Cantemus gyermekkórus koncertjére várják a közönséget.

A RAM Colosseumban május 25-én az ExperiDance Én, Leonardo - A fény születése című produkcióját láthatja a közönség.

A fesztivál a Nagy Viktor rendezte A királynő aranyból van című, Stuart Máriáról szóló előadással veszi kezdetét. A Kocsis István műve alapján készült produkció főszerepét a színház egyik legfiatalabb művésze, Koncz Andrea játssza. A fesztivál záróelőadása szintén Kocsis István-darab, Az áldozat című dráma Szent Margit legendáját dolgozza fel, ugyancsak Nagy Viktor rendezésében és Koncz Andrea főszereplésével.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
Aforizmák
„ Ha valaki alacsony, azon nincs mit nevetni. Amíg talpazatra nem áll."
Ancsel Éva
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ