Ősbemutató Egerben
Dátum: 2006. október 16., hétfő, 10:34
Bacsó Péter Te rongyos élet című filmjének színpadi változatát az október 23-i városi díszünnepségen mutatja be az egri Gárdonyi Géza Színház.

A darabot a szerző írta színpadra az egri színház számára. A Csizmadia Tibor rendezte előadás nem csupán az 1983-as film színházi feldolgozása. Az alkotók azt kutatják, hogy mit mondanak az ’50-es évek problémái ma., az 1956-os forradalom 50. évfordulóján

Sziráky Lucy operett színésznőnek éppen beindulna a karrierje, amikor „véletlenül” kitelepítik – hiába tiltakozik, hogy ő már elvált grófi férjétől, a vaksors nem kegyelmez. Megaláztatások sora után kegyetlenül ironikus fintorral megint a vak történelmi véletlen fejezi be Lucy történetét: álma valósulna meg, mikor egy kollegina betegsége miatt a krumpliföldről ugorhat be a Csárdáskirálynő Stázi szerepébe, de a megalázott ember ekkor már tiltakozik. A darab zárójelenetében Lucy az őt meghurcoló hatalom képviselői előtt lép fel, de nem a behódolás dalát halljuk, hanem a megalázott ember énekel a szabadságért.

Minden évforduló megünneplése alapkérdést vet fel. Az egyszeriséget fogalmazza-e meg, arra az egy pillanatra koncentrálva, melyről emlékezni akar, vagy próbálja meg a pillanatot megnyújtani és egész évben, évadban, esetleg tovább is vigye az ünnep emlékét, újra és újra megidézve az évfordulóhoz kapcsolódó történetet, gondolatot, érzést –vallja a rendező, Csizmadia Tibor.

Mikor október 23-ra gondolunk, évről évre az az érzés jelenik meg, mely erősíti öntudatunkat, identitásunkat a fájdalmas, sok család számára mai napig élő történetekre emlékezve. De az évforduló másnapján már a következő lépés határozza meg életünket, és talán még november 4-én állunk meg egy pillanatra a tragikus eseményekre emlékezve.  Mi, a színházban úgy döntöttünk, hogy találjunk egy olyan művet, mely egész évben jelen van programunkban és a Forradalom emlékét idéző bemutató után estéről-estére jelenítse meg a kort, azt a szellemiséget, melyből 1956. október 23-a is fogant.

Bacsó Péter megírta, majd leforgatta a Te rongyos élet című filmjét. Ez a mű abban az időszakban született (a 60-as évek közepén), amikor még elevenen élt, körülvett minket az a társadalmi, politikai rendszer, mely átélhetővé tette a kort, amiről szólt. A pártállam idején a képek, a sorok, a mondatok önmagukon túl is jelentéssel bírtak és a mögöttes tartalom volt az üzenet.

Ma ez a „rejtőzködés” fölösleges, de ezzel el is tűnik valami a színház varázsából és elvész valami abból a szellemiségből is, melyet megidézünk. Bacsó műve két szempontból mégis lehetőséget hordoz. Az egyik, hogy színházi közegben (is) játszódik, ami kínálja az áttétel, a játék a játékban lehetőségét, a másik a nevetés, az irónia, mely több oldalról is segít feldolgozni a történetet.. A felemelő, katartikus pillanat előkészítése a humoron keresztül történik és fájdalmas, ironikus fordulatokon keresztül jutunk el addig az indulatig, mely az ellenállás gondolatát szüli.

pilisy

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
 
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
Aforizmák
„ Minden nevetés nélkül töltött nap elvesztegetett idő."
Charlie Chaplin
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ