Jégkalapáccsal a kézben
Dátum: 2006. október 17., kedd, 12:38
A Krétakör Színház 2006 őszén mutatja be Mundruczó Kornél legújabb rendezését, melyet Vlagyimir Szorokin A jég című művéből visz színpadra az alkotócsapat a Trafó színpadán.
             
Krétakör Színház – Szorokin: A jég
október 20-22.    20-órakor    Trafó

Szorokin a kortárs orosz irodalom ellentmondásos, felkavaróan izgalmas jelensége. Műveit több nyelvre lefordították, őt magát mint az orosz kultúra enfant terrible-jét tartják számon, miközben a közélet és a kortárs kultúra megkerülhetetlen szereplője. A szerző nem hisz az irodalom morális erejében; világlátása tisztán esztétikai, melynek kereteit ördögi fantáziája és tisztánlátása szolgáltatja. Színdarabjai, regényei újfajta látásra provokálják, inspirálják környezetüket, épp ezért színpadra vitelük fontos kihívás.  

Szorokin írásai majd minden esetben a fantázia nyers és zabolázatlan megnyilatkozásai; akcióregények, pszihothrillerek, bizonyos értelemben ponyvaregények. A valóság nem tárgya szövegeinek, nem próbálja megfejteni a mai orosz társadalmat, de olyan szellemi utazásra hív, melyben egy összezavarodott korról alkotott személyes, mély élményt bátran és keresetlenül tár elénk. Leszámol a volt szovjet történelem és az orosz ember típusának mítoszával, lerombolja biztos fogódzóinkat mind az irodalom, mind az oroszság tekintetében, és egyetemessé tágítja mindezt. Személyes látomássá varázsolja a valóságot; ebben az útvesztőben bolyonganak jégszívű vagy éppen lázas hősei, présgépek után kutatva, történelmi hősők klónjai között, jégkalapáccsal a kezükben. 

„ -  Beszélhetek a szíveddel? – Az alulról megvilágított ház háttere előtt egy alig kivehető, meztelen alak állt. A félhomályban még nagyobbnak tűnt a szeme. – Lehet? – nedves kezével megfogta a kezét.
- Megfázol.
- Nem. Kérlek, lehet? Aztán mész az utadra.
- Oké – „Angyal, a kurva“ – gondolta. – Csak gyorsan.
 
A kislány óvatosan átölelte sovány, de hosszú karjával, mellével az övéhez simult. Hirtelen a férfi egész teste megremegett. És mozdulatlanná dermedt. Eltelt 23 perc.”
 
Részlet Szorokin  A jég című regényéből 
 
Szereplők: Csákányi Eszter, Péterfy Borbála, Sárosdi Lilla, Tóth Orsolya, Bánki Gergely, Gyabronka József, Katona László, Mucsi Zoltán, Nagy Zsolt, Rába Roland, Scherer Péter, Terhes Sándor, Tilo Werner
 
Fordító: Bratka László
Dramaturg: Petrányi Viktória
Irodalmi konzultáns: Hetényi Zsuzsa
Fény: Erdély Mátyás
Díszlet, jelmez: Ágh Márton
Produkciós vezető: Erős Balázs
Rendezőasszisztens: Tüű Zsófia
 
Rendező: Mundruczó Kornél


Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
 
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
Aforizmák
„ Felháborodom, tehát vagyok."
Bálint György
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ