Hat premiert tart a Bábszínház új évadában
Dátum: 2016. agusztus 23., kedd, 7:52

Hat premierrel, húsz, már repertoáron lévő előadással és változatlan társulattal várja a nézőket a következő évadban a Budapest Bábszínház.

Október 2-án mutatják be a David Walliams sikerlistás regényéből, a Gengszter nagyiból készül előadást Játszó-téren címmel Hoffer Károly rendezésében és látványtervével, Pirisi László zenéjével. A főszereplő nagymama-unoka párost Blasek Gyöngyi és Szolár Tibor játsszák - közölte a színház hétfőn az MTI-vel.

A csillagszemű juhász című népmesét a Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéves rendező-bábrendező szakos hallgatója, Markó Róbert diplomarendezéseként mutatják be a színházteremben október 9-én, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében. A produkció ősbemutató lesz, Szálinger Balázs a Budapest Bábszínház felkérésére írta meg a drámát, a látvány Cziegler Balázs és Michac Gábor munkája, a zeneszerző Zságer-Varga Ákos, a darab koreográfusa pedig Fitos Dezső és Kocsis Enikő.

Ehhez a bemutatóhoz kapcsolódik az évad első kiállítása is; a Csak tiszta forrásból című tárlat az Állami és a Budapest Bábszínházban csaknem hét évtized alatt megjelent folklórvonatkozásokra koncentrál.

Az ifjúsági és felnőtt repertoárban Moliere A képzelt beteg a Játszó-téren című vígjátéka Alföldi Róbert rendezésében lesz látható novembertől. Az előadás bábjait Hoffer Károly, díszleteit és jelmezeit Zöldy Z. Gergely tervezi, a címszerepet Ács Norbert alakítja.

A szezon második felében a Csomótündérből, Gimesi Dóra meséjéből izgalmas vállalkozás keretében készül egyszemélyes, újonnan nyíló játszóhelyre tervezett előadás, Ellinger Edina főszereplésével és Tengely Gábor rendezésében, Michac Gábor látványtervei alapján.

A februári premier a Gingalló lesz, amely Szalóki Ági lemezeinek anyagára épít, és az énekesnő közreműködésével látható a Ellinger Edina rendezésében.

A kedvelt Grimm-mesét, a Holle anyót Szabó T. Anna szövegével, különleges zenével és látványvilággal Kuthy Ágnes tavasszal állítja színpadra.

Az évadban bővül a Mozgató színház-pedagógiai program is, márciusban pedig sor kerül a BÁBU Fesztiválra, amelynek nyolcadik kiadása a népmesékre fókuszál. Mindezek mellett megrendezik a Bábszínházi világnapot is.

A társadalmi felelősségvállalás jegyében az audionarrációs előadások mellett ebben az évadban is biztosít a színház beteg gyermekeket segítő alapítványok részére zártkörű előadásokat, továbbá meghívják előadásaikra a sajátos problémákkal küzdő, hátrányos helyzetű, elsősorban peremkerületi iskolákat és nevelőotthonokat, valamint nehéz anyagi körülmények között élő családokat is.

Szeptember 18-án Eszékre látogat a társulat, ahol az Eszéki Magyar Napok keretében a Lúdas Matyit láthatja a közönség, október végén pedig a Lázár Ervin meséiből készült A hétfejű tündért mutatják be Pekingben több alkalommal.

Az október elsejei évadnyitást megelőzően szeptember 17-én a Színházak éjszakája keretében délután családi programokkal várják az érdeklődőket, este pedig a felnőtteknek mutatják be a Lúdas Matyit. Szeptember 21-én, a Magyar dráma napján, a Budapest Bábszínházban került sor a Színházi Kritikusok Céhének díjátadó gálájára, amelynek keretében az elmúlt évad legjobb színházi teljesítményeit díjazzák a kritikusok.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
 
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
Aforizmák
„ A kor csak akkor számít, ha sajt vagy."
Helen Hayes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ