Pedofíliát– zaftosan
Dátum: 2006. október 17., kedd, 16:32
Ebből az anyagból nem lehetett volna igazán jó előadás. (Film volt, – azt Vinterberg jegyezte, - a többiek átírták.) És csak jó előadás lett, mert jól csinálták. – A színészek. (Kamarás Iván, Hegedüs D. Géza, Hegyi Barbara viszik az előadást, böcsületesen, hatásosan, jól..)
Nem lehetett volna több, mert rémes az alapanyag: apuka sok éven át dugja gyerekeit – fiukat is lányokat is. És ez most derül ki apuka hetvenedik születésnapján, mikor együtt a család, és az egyik fiú belefingik a nulláslisztbe, - azaz ott az ünnepi vacsi kellős közepén beolvas az öregnek, és a tudniillik társaságnak (Christian: Kamarás Iván, - az egészet miatta érdemes megnézni. Félelmetes figurát csinál alakjából.)

Nem a gyerekmoleszta a baj, hanem az, hogy ezen az alapszálon felül, vagy ezen kívül nincs a darabban semmi. O’Neill, vagy Strindberg hasonló családi botrányból (rémségből) még hozott valami metafizikát – Vinterberg csak a pedofiliát, zaftosan. (Apukát például a katarzis kedvéért lehugyozzák a vége előtt…)

Mindegy, jól csinálják. Bár Eszenyi Enikő rendezés túl harsány. Nem is egészében, hanem mindjárt az elején. (Pindroch Csaba nagyon ordít, – egyébként soha nem volt ilyen jó…

Mi lesz később, gondoltam magamban. Lett valami – de más. (Részeg ordítozás, niggerezés, verekedés – nem sokkal halkabban…) Nem kell ennyire őrjöngeni a színpadon – vagy igen? Akkor meg kéretik repülősót osztogatni hányinger ellen…

Bocs, kicsit kiborultam. Semmi baj, minden oké. De hogy miért lett ez a darab világsiker?

                                                                                Almási Miklós

(Thomas Vinterberg, Mogens Rukov, Bo Hansen: Az ünnep, Pesti Színház)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
 
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
Aforizmák
„A gonosz győzelméhez csak annyi kell, hogy a jó emberek ne tegyenek semmit."
Edmund Burke
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ