Idén is folytatódik az amatőr társulatokat támogató Pajtaszínház mintaprogram
Dátum: 2016. november 5., szombat, 17:23

Ebben az évben tovább folytatódik a vidéki amatőr színjátszás hagyományainak felélesztését célzó Pajtaszínház mintaprogram, amelynek 19 színjátszó csoportja a Pajtaszínházi Szemlén mutatkozik be 2017. január 23-án és 24-én a Nemzeti Színházban.

Akkor egészséges a színházi élet, amikor az piramisszerűen épül fel: a tetején a kőszínházak állnak, de az alapját az amatőr színházi mozgalom képezi - emelte ki Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója a programról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. Kiemelte: akkor tudunk széles körből táplálkozni, szakembereket megtalálni, ha ez a piramis minden szeletében egészségesen működik.

A felnőtt amatőr színjátszó körök és a helyi színjátszó hagyományok újraélesztésére irányuló mintaprogramot 2015 őszén indította el a Nemzeti Művelődési Intézet a Magyar Teátrumi Társaság mentorálásával - idézte fel a kezdeteket Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke. Mint mondta, a program lezárásaként tavaly hat megye 24 színjátszó csoportja, mintegy 350 fellépő vett részt a magyar kultúra napja alkalmából megszervezett szemlén.

Idén az ország minden megyéjéből egy, összesen 19 csoport lép fel a januári programon és mutat be egy-egy előadásrészletet - mondta, hozzáfűzve, hogy a csoportokat a tavalyihoz hasonlóan egy-egy színművész vagy drámapedagógus mentor segíti a felkészülésben.

Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a kulturális alapellátás feladata a intézményrendszerek támogatása és működtetése mellett az is, hogy a cselekvő közösségeket is támogassa. Kiemelte: jövőre az idei 100 millió forint helyett a kormányzat 200 millió forintot fordít a kulturális alapellátásra, ebből az összegből jut majd az amatőr színjátszó csoportok működésének támogatására is.

"A közösség igényeit vesszük elsődleges szempontként és azt a tevékenységet bátorítjuk, támogatjuk, amelyre a helyi településeken igény van" - hangsúlyozta Kárpáti Árpád, a Nemzeti Művelődési Intézet megbízott főigazgatója. Mint mondta, az amatőr színházi csoportoknál a szándék megvan arra, hogy kibontakoztassák képességeiket, de a lehetőségeik sokszor korlátozottak. Ezek az igényeket foglalták össze a Pajtaszínházi programban - tette hozzá.

Az eseményen elhangzott az is, hogy a tavalyi fellépők közül három csoport meghívást kapott a Szarvas József színművész által életre hívott nyári Viszáki Pajta Napokra, a Művészetek Völgyében öt csoport mutatkozott be, továbbá a nyíregyházi Vidor Fesztiválon is szerepelt az egyik színjátszó kör.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„ Az ostobaság csökkenését nevezzük haladásnak"
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ