Donizetti drámai művét mutatja be az Erkel Színház
Dátum: 2016. november 15., kedd, 7:36

Tizenhárom év szünet után az Opera produkciójában újra színpadra kerül Donizetti Lammermoori Lucia című drámai alkotása, amelyet pénteken mutatnak be az Erkel Színházban.

A nyolc előadásos sorozat Szabó Máté rendezésében látható, a címszerepben - amit az operairodalom egyik legnehezebb koloratúr szólamaként tartanak számon - Kolonits Klára és Miklósa Erika lép színpadra. A főbb szerepekben Szegedi Csaba és Kálmándy Mihály, valamint Horváth István és Balczó Péter látható.

A 2016-os bemutató zenei vezetője és dirigense, Kocsár Balázs főzeneigazgató döntése nyomán a darabot most először eredeti változatban ismerheti meg a közönség - közölte a dalszínház hétfőn az MTI-vel.

A Lammermoori Lucia leggyakrabban előadott verziója több helyen eltér a Donizetti által eredetileg lejegyzett anyagtól, amely esetenként magasabb hangokat és még nagyobb drámaiságot hordoz. A ma általánosan ismert változat az évtizedek alatt újabb és újabb dívák módosításain keresztül lett a hagyomány részévé.

A darab zenéje remekül adja vissza azt a szenvedélyt és misztikus hangulatot, amely az opera alapjául szolgáló 1819-es Walter Scott-regény, A lammermoori nász sajátja. A tragikus szerelmi történetet két család ősi viszálya mozgatja. A mű Lucia figurája köré épül, akinek nőiségét a szerző melankolikus zenei frázisokba burkolja. Ahogy Lucia a fájdalomból az őrületbe menekül, a világ operairodalmának egyik legmeghatóbb emberábrázolása.

Donizetti művét a Magyar Állami Operaházban 1885-ben mutatták be, majd 2003 novemberéig 456 alkalommal játszották. Két éve egyetlen különleges alkalommal, Edita Gruberová világhírű koloratúrszoprán közreműködésével koncertszerű előadásban láthatta az Erkel Színház közönsége, de az utolsó színpadi verzió huszonegy éve készült.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
 
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
Aforizmák
„ Isten azért adta a szerelmet, mert józanon nem házasodna senki."
Gárdonyi Géza
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ