A Sörgyári capriccio című darabot mutatják be a József Attila Színházban
Dátum: 2016. december 2., péntek, 19:35

Bemutatóra készül a József Attila Színház: Bohumil Hrabal Sörgyári capriccio című műve december 10-től Hargitai Iván rendezésében, élő kocsmazenével látható.

A Sörgyári capriccio rendezésére Nemcsák Károly kérte fel Hargitai Ivánt, aki néhány éve vidéken már dolgozott a darabbal - olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint a rendezőt idézik, az eredeti regény sokkal inkább foglalkoztatja, mint az 1982-es nagysikerű film, ezért a könyvet veszi alapul munkája során, igyekezve megjeleníteni minden fontos, apró részletet, történést.

Bohumil Hrabal nevelőapja sörgyári könyvelő volt, és az íróban mély nyomokat hagytak a sörgyárban szerzett gyermekkori élmények, a kisvárosi hangulat. A sörgyári munkásoktól, kocsisoktól hallott történeteket tovább gondolta, kiegészítette, kiszínezte őket; innen nyert inspirációt, ezeket használta később az íráshoz is.

A most színpadra állított történet a városka fodrászüzletében játszódik: ez a központi találkozóhely, itt történik minden fontos esemény.

"Az általunk bemutatandó darab stílusát nagyon jól kifejezi a capriccio, ami szeszélyes, csapongó, szabad formájú darabra utal. A műben benne van az Osztrák-Magyar Monarchia utóérzete. Túl vagyunk az I. világháborún, de csakúgy, mint Magyarországon, Csehországban is megmarad a korábbi nosztalgikus hangulat. A XX. század végérvényes betörésének, a felgyorsulásnak fontos mérföldköve a történet" - mondta a próbafolyamat során a darab rendezője, Hargitai Iván.

A darab története szerint Francin, a kisvárosi sörfőzde gondnoka csendes, visszahúzódó életmódot folytat, míg felesége, a bájos és mindenki által szeretett Maryska szereti a társaságot, a sertéshúst és a sört. "A helyzet csak tovább nehezedik, amikor megérkezik Francin nagybátyja, a kissé zajos és nagyvilági életet élő Pepin. Az álmos, ám annál vidámabb kisvárosban a változás lassanként kiterjed mindenre" - olvasható az előadás ismertetőjében.

A produkcióban Fekete Réka Thália, Zöld Csaba, Ujréti László, Gazdag Tibor, Fila Balázs, Ömböli Pál, Chajnóczki Balázs és Vaszkó Bence szerepel. A díszlet Horesnyi Balázs, a jelmez Kárpáti Enikő munkája. Az előadás koreográfusa Gyöngy Zsuzsa, zenei szerkesztője pedig Dobri Dániel.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
 
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
Aforizmák
„ Két rossz közül mindig azt választom, amelyiket még nem próbáltam."
Mae West
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ