Szerb Antal Ex című darabját mutatja be az Újszínház
Dátum: 2016. december 15., csütörtök, 6:25

Szerb Antal Ex című darabját mutatja be az Újszínház, a zenés vígjáték Kerényi Imre rendezésében december 16-án lesz látható először.

Szerb Antal a VII. Olivér című regényéből írta a színdarabot, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy vajon mihez kezdhet egy ifjú király, akinek semmi kedve az uralkodáshoz és a reá váró érdekházassághoz. "Szerb Antal szerint a legokosabb, ha ilyenkor puccsot szervez önmaga ellen, és Monte Carlóban, szélhámosként kezd új életet" - olvasható az előadás MTI-hez eljuttatott ajánlójában.

A főhős rendkívüli helyzetbe kerül: azt kell eljátszania, hogy ő saját maga, azaz VII. Olivér exkirály. "Ez a legősibb vígjátéki forrás, a személycsere egy fejtetőre állított változata. Paradoxonok halmozása a kor divatja szerint. A személyiség körülhatárolása és kigúnyolása" - áll az ismertetőben.

Szerb Antal az 1940-es évek elején, A. H. Redcliff angol írói álnév mögé rejtőzve jelentette meg a VII. Olivér című regényt, és nem sokkal ezután Ex címmel vígjáték formájában is feldolgozta a történetet. Mint írják, az Ex Szerb Antal egyetlen színdarabja, amely nem szűkölködik fordulatokban, humorban, sikamlós helyzetekben. Bár könnyeden szórakoztat, nem hiányoznak belőle a mély gondolatok, a válaszkeresés az emberi lét nagy kérdéseire.

A zenés vígjáték főszerepét vendégművészként Fehérvári Péter alakítja, mellette a színház társulatának neves tagjait láthatja a közönség: mások mellett Dörner György, Tordai Teri, Szakács Tibor, Bátyai Éva és Szarvas Attila szerepel a darabban.

A zenei betéteket Borhi Miklós írta, aki gitárral a kezében meg is jelenik a színpadon. A díszlet és a jelmez Húros Annamária munkája.

A darabot szilveszterkor délután és este is játsszák, az ünnep alkalmával különleges meglepetéssel várják a nézőket.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
 
Kiplingtől, a világhírű angol írótól egy táraságban megkérdezték, hogy szerinte kik kormányozzák a világot: a férfiak vagy a nők?
Aforizmák
„ Jótettért azt várd, hogy további jótetteket várjanak tőled."
Osvát Ernő
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ