Gingalló címmel mutat be bábkoncertet a Budapest Bábszínház
Dátum: 2017. február 8., szerda, 11:50

Gingalló címmel óvodásoknak szóló előadást mutat be a Budapest Bábszínház szombaton: a bábkoncert alkalmával Szalóki Ági énekesnő csatlakozik a színház művészeihez, hogy dalait mesébe szőve keltsék életre a színpadon.

Az Ellinger Edina rendezte előadás látványvilága a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány és Alapfokú Művészeti Intézmény tanulóinak munkáiból jött létre. A gyerekek alkotásaiból kiállítás is nyílik a Budapest Bábszínházban.

A Szalóki Ági főszereplésével készülő Gingalló a bábszínház idei évadának 4. bemutatója - áll a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az évad eddigi bemutatói az alsó tagozatosoknak, a kiskamaszoknak és a 16 éven felülieknek készültek, a Gingallóval az óvodáskortól ajánlott, családi előadások repertoárja bővül.

A népszerű énekesnő lemezeire épülő előadás ötlete a színház azonos korosztálynak szóló két produkcióját, a Boribon és Annipannit, valamint a Nyúl Pétert is rendező Ellinger Edináé, aki szerint igény van kifejezetten kisgyermekeknek szóló, zenés, interaktív, koncert jellegű előadásra.

A klasszikus és kortárs gyerekversekre született dalok köré a színház dramaturgja, több bábdarab és gyerekkönyv szerzője, Gimesi Dóra írt mesét.

"Áginak jelentős színpadi tapasztalata van, hiszen több száz koncerten van túl. Ismeri azt az energiát, amivel végig kell húzni egy előadást" - idézi a közlemény a rendezőt, aki szerint a társulat profin és türelmesen, dupla szereposztásban végzi munkáját, és segíti az énekesnőt, a próbák jó hangulatban telnek.

Ellinger Edina elárulta, hogy olyan vizuális világot keresett a dalokhoz, amely naiv tisztaságot hordoz magában, így jutott el a gyerekrajzokhoz. Szalóki Ági hívta fel a figyelmét az Igazgyöngy Alapítványra. "Az a csodálatos számomra az L. Ritók Nóráék által vezetett művészeti képzésben, hogy Magyarország legszegényebb, legkilátástalanabb részein élő gyerekeknek ad hitet és önbizalmat a művészi önkifejezés lehetőségén keresztül" - fogalmazott a rendező, hangsúlyozva, hogy az alapítvány munkája az esélyteremtésről szól, és számára fontos, hogy az előadással a Budapest Bábszínház a mélyszegénységben élő gyerekek ügye mellé álljon.

Az 1999 óta működő Igazgyöngy Alapítvány komplex programjában az oktatás-családgondozás, közösségfejlesztés és intézményi együttműködés hármas pillére a meghatározó.

A rajzokból Michac Gábor tervező által született koherens látványvilág és jöttek létre a bábok. Az animációt Wunder Judit és Takács Anikó készítette.

A versek, dalszövegek Csoóri Sándor, Erdős Virág, József Attila, Nemes Nagy Ágnes, Szabó T. Anna, Tamkó Sirató Károly, Weöres Sándor művei. A zeneszerzők között van Szalóki Ági mellett Lamm Dávid, Fenyvesi Márton, Kovács Zoltán és Dés András.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
 
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
Aforizmák
„A vereség tudomásulvétele a győzelem kezdete."
Bohumil Hrabal
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ